IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корпоративните печалби в Китай нарастват за първи път от 6 месеца

Нетната печалба на китайските индустриални компании през септември е нараснала със 7,8% до 464,3 млрд. юана

10:59 | 27.10.12 г.
<p>
	Шанхай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шанхай. Снимка: Ройтерс

През септември печалбите на китайските индустриални компании са се повишили за първи път от 6 месеца – поредният признак, че икономическият растеж в страната е започнал да се възстановява след 7 тримесечия на забавяне, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба на китайските индустриални компании през септември е нараснала със 7,8% до 464,3 млрд. юана, обяви в петък националното статистическо бюро в Пекин. Това може да бъде сравнено с резултатите от август, когато печалбите се свиха с 6,2% - най-сериозният спад за годината.

Докладът потвърждава данните за ръст на индустриалното производство и продажбите на дребно през септември, както и за нарастването на производството през октомври.

Икономиката ще продължи да демонстрира „положителни промени“, коментира китайският премиер Уън Дзябао, цитиран от агенция Синхуа.

„Поради спада на цените на суровините корпоративните печалби в Китай нарастват“, казва Уан Тао, главен икономист на UBS AG в Хонконг.

През първите 9 месеца на годината печалбите на индустриалните компании бележат спад от 1,8% на годишна база до 3,5 трлн. юана, се посочва още в изявлението. Това може да бъде сравнено с 3,1% спад през първите 8 месеца на годината и 27% ръст за периода януари - септември 2011 г.

За първите 9 мсеца на годината приходите на индустриалните компании са се увеличили с 10.2% на годишна база до 65,7 трлн. юана. Продажбите за същия период на 2011 г. нараснаха с 29,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още