IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай разширява източниците на капитал за банките

Централното правителство в Пекин се надява по този начин да стимулира кредитирането

14:00 | 24.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай разширява източниците на капитал за банките

До края на годината се очаква Китай да приеме нови правила, с които да се разширят източниците на капитал за банките, съобщи държавната информационна агенция Shanghai Securities News, цитирана от MarketWatch.

Централното правителство в Пекин се надява по този начин да стимулира кредитирането, отбелязва изданието.

Новите правила ще регламентират издаването на привилегировани акции и финансирането на вторичните пазари. Така кредиторите ще имат повече опции да постигнат по-стриктните капиталови изисквания.

Китай се опитва да засили капиталовата адекватност на банките в страната като част от присъединяването към споразумението Базел III. От началото на финансовата криза през 2008 г. регулаторите постепенно увеличават минималните изисквания за капиталова адекватност.

В момента системно важните банки трябва да постигнат 11,5% капиталова адекватност, а всички останали – 10,5 на сто.

Базел ІІІ ще се прилага в Китай от началото на следващата година. На банките ще им бъде даден срок от 6 години, за да изпълнят новите изисквания. Големите финансови институции обаче вече ги покриват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още