IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК сертифицира виетнамския рибен сос от остров Фу Куок

Традиционният продукт се получава при естествената ферментация на риба аншоа

09:15 | 15.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК сертифицира виетнамския рибен сос от остров Фу Куок

Рибният сос „Нуок мам“ от виетнамският остров Фу Куок вече е защитен с марка за географски произход от страна на Европейската комисия. Решението беше публикувано в Официалния вестник на ЕС.

Традиционният продукт се получава при естествената ферментация на риба аншоа. Според записаното в марката, рибата, уловена в териториалните води на остров Фу Куок, може да бъде използвана за направата на специалитета.

Всъщност производството не е променяно от векове. Местните рибари опъват мрежите си във водите, а след като изтеглят улова, започват веднага да разделят рибните видове. Аншоата се нарежда в дървени съдове, добавя се сол и се изчаква естествената й ферментация. Това става още на борда на лодката.

В крайна сметка се получава сос с тъмен червеникаво-кафяв цвят, специфична миризма, но колкото и да е странно не мирише на риба, особено пък когато рибата е прясно уловена и е оставена да ферментира по естествен път. Процедурата отнема между 12 и 15 месеца.

Остров Фи Куок е едно от местата, където се прави най-хубавият рибен сос „Нуок мам“. След даването на европейската марка обаче само произведеният на този остров сос ще има правото да носи на етикета си географското наименование на региона. От своя страна производителите трябва да се стремят да запазят без промяна качеството на своя сос, за да отговорят на записаното в марката.

С издаването на този своеобразен сертификат, от ЕС признават, че високото качество на рибения сос се дължи на комбинация от климатичните условия на острова, традицията на местните рибари и аншоата, която може да бъде уловена в този регион.

На етикетите наред с логото на европейската марка ще бъде изписвано още и: „Нуок мам“ или „екстракт от риба“, съставките, името на производителя и компанията, която опакова, дата на производство и срок на годност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още