IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесени настроения на азиатските борси с превес на песимизма

Има доста проблеми в Европа, защото не е леснo да бъдат изпълнени програмите за строги икономии, коментира анализатор

14:31 | 03.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Смесени настроения на азиатските борси с превес на песимизма

Основните индекси на азиатските борси днес не успяха да очертаят обща тенденция, след като стана ясно, че китайският сектор на услугите се е разраснал през септември с най-бавното си темпо от март 2011 г., а испанският премиер Мариано Рахой вчера заяви, че не се очаква подаване на молба за пълна финансова помощ от страната в края на седмицата, каквито спекулации се бяха появили, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 0,3% до 121,68 пункта, като почти 3 акции в него поевтиняха спрямо всеки 2, които повишиха стойността си.

В Япония Nikkei 225 отстъпи с 0,45% до 8 746,87 пункта, като акциите на най-големия производител на камери в света Canon Inc. загубиха 1,9% от стойността си до 2 555 йени, а тези на фармацевтичната компания Daiichi Sankyo Co. поевтиняха с 5,4% до 1 191 йени, след като тя обяви, че заедно с американския си партньор ArQule Inc. прекратяват предсрочно проучванията за лекарство за рак на белите дробове.

Пазарната капитализация на Nissan Motor Co. намаля с 2,1% до 646 йени за акция, но тази на Fast Retailing Co. се разшири с 3,7% до 18 180 йени за акция, след като вестник Nikkei съобщи, че веригата магазини за облекла се очертава като първата в бранша, която е в състояние да надхвърли годишни продажби от 1 трилион йени.

Борсите в Китай ще останат затворени до петък включително, а след вчерашния първи работен ден за седмицата пазарите в Южна Корея отново почиват.

След 4-дневните празници борсите в Хонконг подновиха работа, като индексът Hang Seng спечели 0,2% до 20 888,28 пункта, като акциите на AIA Group Ltd. прибавиха 2,25% към стойността си до 29,55 хонконгски долара, а тези на China Citic Bank Corp. поскъпнаха с 1,9% до 3,75 хонконгски долара.

„Има доста проблеми в Европа, защото не е лесно да бъдат изпълнени програмите за строги икономии. Испания има нужда от спасителна финансова помощ, но винаги има политически и обществени съображения“, заяви Кием До, ръководител на отдела за мултиактивни стратегии в азиатското подразделение на Baring Asset Management Ltd., базиран в Хонконг. „Китай ще въведе стимулиращи мерки, когато прецени за необходимо“, смята той.

Пазарната капитализация на Chow Tai Fook Jewellery Group Ltd. намаля с 3,1% до 10,70 хонконгски долара за акция, а тази на веригата магазини за спортни облекла China Dongxiang Group Co. се сви с 6% до 78 хонконгски цента.

Тайванският индекс Taiex се понижи с 0,4% до 7 684,63 пункта.

В Австралия S&P ASX 200 напредна с 0,1% до 4 438,56 пункта, но това бе достатъчно, за да затвори на най-високото си ниво от август 2011 г., след като трейдърите увеличиха залозите, че централната банка на страната ще понижи отново основния лихвен процент след заседанието си на 6 ноември, както го направи и вчера, след като днешните данни за външнотърговския дефицит очертаха нерадостна картина.

Акциите на веригата магазини за електроника Harvey Norman Holdings Ltd. повишиха стойността си с 2,1% до 1,98 австралийски долара, но тези на APN News & Media Ltd. поевтиняха с 3,5% до 41,5 австралийски цента.

Основните индекси в Сингапур и Индонезия отчетоха минимални загуби между 0,05% и 0,15%, като акциите на First Resources Ltd. понижиха стойността си с 5,4% до 1,94 сингапурски долара, след като цената на палмовото масло вчера регистрира най-резкия се спад от октомври 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още