IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските комунисти ще изберат новия лидер на страната на 8 ноември

Планираното предаване на властта преминава в сянката на ареста на бившия член на политбюро и доскорошен претендент за президентския пост Бо Силай

16:15 | 28.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm">
	Вероятният бъдещ президент на Китай Си Дзинпин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вероятният бъдещ президент на Китай Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

Името на китайския президент през следващите 10 години ще стане известно на 8 ноември, когато ще се проведе 18-тия конгрес на китайската комунистическа партия, съобщава Bloomberg.

Тази година планираният трансфер на властта преминава в сянката на ареста на бившия член на политбюро и доскорошен претендент за президентския пост Бо Силай.

„Конгресът ще разгледа подробно настоящата международна и вътрешнополитическа ситуация и в същото време ще вземе под внимание приоритетите за развитието на страната и очакванията на хората“, се посочва в правителствено изявление, публикувано от китайската държавна информационна агенция Синхуа.

Вероятният наследник на сегашния китайски президент Ху Дзинтао е настоящият вицепрезидент на страната Си Дзинпин. Той се очаква да поеме президентския пост в началото на следващата година.

Желанието на партийните лидери в Пекин е предаването на властта да се случи без сътресения, както при назначаването на Ху Дзинтао през 2002 г. - първият мирен преход, откакто Мао Дзедун основа Китайската народна република през 1949 г.

Това обаче едва ли ще е възможно след ареста на Бо Силай, който днес официално беше изключен от партията.

Новото правителство ще трябва да реши и проблема с икономическото забавяне, на фона на най-тежкия тримесечен спад на индексите на борсата в Шанхай от началото на годината.

Новите лидери ще трябва да се справят с нарастващото социално неравенство, корупцията и замърсяването на околната среда – проблеми, водещи до все по-ясно изразено социално недоволство и недоверие към управляващите.

По-рано този месец агенция Синхуа отбеляза, че „в ерата на интрнет доверието към някои местни лидери чувствително намалява“, коментирайки, че спечелването на подкрепата на населението е „от ключово значение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още