IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да изсипе на пазара японски ДЦК за 230 млрд. долара

Териториалният спор повишава напрежението между двата азиатски гиганта, водейки към непредвидими икономически последици

12:50 | 19.09.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайци горят японското знаме в Ханджоу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайци горят японското знаме в Ханджоу. Снимка: Ройтерс

Китай може да използва положението си на най-голям кредитор на Япония или пък икономическото си влияние, ако правителството в Токио не се откаже от разгорещения териториален спор за островите в Източнокитайско море, заяви Дзин Байсун, заместник-директор на подразделение за политически изследвания към китайското министерство на търговията, съобщи MarketWatch.

Според Дзин Китай трябва внимателно да прецени влиянието си върху японския пазар на държавни облигации, докато търси начини за „налагане на санкции на Япония по най-ефективен начин“. Изявлението предполага, че Китай може да се отърве от японски държавни облигации на стойност 230 млрд. долара.

Застаряващото население на Япония, намаляващите спестявания на домакинствата и понижаващата се покупателна способност ще увеличат дълговите проблеми на страната и ще формират „необратима тенденция на дългосрочен икономически спад“, смята Дзин, чиито коментари са публикувани в китайския държавен вестник China Daily.

По думите му вероятно финансовото състояние на Япония ще продължи да се влошава, като икономическият ръст ще продължи да се забавя и страната дори може да изпадне в рецесия през 2013 г.

Напрежението между двата азиатски гиганта ескалира заради претенциите им към група необитаеми острови, наричани Дяою в Китай и Сенкаку в Япония, като антияпонските протести в големите китайски градове набират сила. Това принуди много японски компании да спрат производствените си мощности в Китай.

Дзин посочи, че Китай има възможност да въведе търговски санкции спрямо други страни. Той се позова на мощта на страната като втора по големина икономика в света, с най-големи резерви в чужда валута, първа по износ и втора по внос.

Дзин призовава правителството да се позове на клаузата за „изключенията по отношение на сигурността“ от договора на Световната търговска организация. Според него клаузата, прилагана в случаи на защита на интересите на националната сигурност, трябва да бъде използвана за въвеждането на икономически санкции спрямо чуждестранни компании, банки и дори правителства.

Той подчерта, че Китай може да ограничи „износа на някои важни суровини за Япония“ - явен намек за доминиращата роля на страната му в добива на редки метали.

Междувременно от японската банка Nomura обявиха, че японските компании и по-специално автопроизводителите може да понесат по-тежки последици от антияпонските настроения, отколкото при предходните подобни кризисни периоди през 2005 и 2010 г., които китайските потребители забравиха бързо. Този път обаче може да има „продължително въздействие върху продажбите на японски автомобили в Китай“, посочват от кредитната институция.

Анализатори свързаха дори днешното решение на Японската централна банка за разширяване на програмата за изкупуване на активи с 10 трилиона йени (127 млрд. долара) с негативното влияние на протестите в Китай върху Японските износители.

„Нарастващото напрежение с Китай през последната седмица може да се окаже поредно препятствие пред износа, най-малко в краткосрочен план“, заяви анализаторът на френската банка Societe Generale Кийоко Катахира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Пенчев
преди 11 години
Ако го направят,ще потвърдят за кой ли път мнението ми,че интелигентен човек не може да бъде комунист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още