IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея обяви нови мерки за стимулиране на икономиката

В рамките на четири дни централната банка в Сеул обяви стимули за 6,5 млрд. долара, но остави основната си лихва без промяна на ниво от 3%

16:43 | 13.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Южна Корея обяви нов план за стимулиране на икономиката – втори за последните четири дни, съобщава BBC.

Централната банка в Сеул заяви, че ще инжектира в банковата система на страната 1,5 трлн. вона (1,3 млрд. долара), които ще бъдат използвани за осигуряване на заеми за малкия бизнес.

В понеделник банката обяви пакет на стойност 5,2 млрд. долара, който включва данъчни облекчения в подкрепа на потреблението.

Икономическият растеж на страната пострада поради отслабващото търсене за южнокорейския износ, който генерира почти половината от брутния вътрешен продукт (БВП) на Южна Корея.

Централната банка предупреждава, че износът може да остане анемичен поради икономическата несигурност.

„Икономическото възстановяване в САЩ е по-слабо, докато рецесията в еврозоната се задълбочава“, се посочва в изявлението на банката.

„Растежът в развиващия се свят продължава да се забавя поради ефекта от стагнацията на развитите икономики“, се посочва още в документа.

Като се има предвид забавянето на глобалното търсене и слабото вътрешно потребление, анализаторите очакваха централната банка да понижи лихвените си проценти.

Въпреки това банката изненадващо остави основния си лихвен процент без промяна на 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още