IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Уън Дзябао: Икономическият растеж в Китай е устойчив

Ако е необходимо правителството може да използва фонд за фискална стабилност в размер на 100 млрд. юана, посочи китайският премеир

18:17 | 11.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският премеир Уън Дзябао. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският премеир Уън Дзябао. Снимка: Ройтерс

Китайският премеир Уън Дзябао заяви пред Международния икономически формум в Тиендзин, че страната му ще постигне заложените за 2012 г. цели за растеж, съобщава BBC.

Той също така призова международните лидери да подобрят кординацията си и да се противопоставят на търговския протекционизъм, особено в условията на глобално икономическо забавяне.

Неговото изказване беше направено в момент, когато все повече макроикономически данни говорят за това, че китайската икономика се забавя по-бързо от очакваното. Забавяне се наблюдава, както при производството, така и при износа.

Това повишава опасенията за спад на външното и вътрешното търсене и подсилва старховете, че Пекин няма да успее да постигне заложените за 2012 г. цели.

„Ние сме напълно уверени, че имаме условията и разполагаме с възможностите да преодолеем трудностите, запазвайки бърз и стабилен растеж и постигайки развитие на качаствено ново ниво“, изтъква Уън.

„Икономическият растеж все още е в рамките на този, който планирахме в началото и дава признаци за стабилизиране въпреки забавянето“. Правителството предвижда растежът през 2012 г. да достигне 7,5%.

Ако е необходимо китайското правителство може да използва фонд за фискална стабилност в размер на 100 млрд. юана, за да подкрепи растежа, допълва Уън.

Същевременно през август китайските банки са отпуснали кредити за 703,9 млрд. юана – сума по-голямам от очакваната. Данните, публикувани днес от китайската централна банка, са в разък контраст с отпуснатите през юли едва 540,1 млрд. юана.

Икономисти, участвали в проучване на Ройтерс, очакваха новоопуснатите кредити през август да достигнат 600 млрд. юана.

Китайските инвестиции в Европа също са нараснали през второто тримесечие, разкрива проучване на частната компания A Capital. Преките китайски инвестиции за 3-те месеца до края на юни, включително сливанията и придобиванията и инвестициите на зелено, са нараснали с 67% на годишна база до 24 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още