IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът в Австралия се забави до 3,7% през второто тримесечие

Спадналият износ на суровини и намалялото вътрешно търсене може да доведат до допълнително забавяне на икономиката

11:13 | 05.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Растежът в Австралия се забави до 3,7% през второто тримесечие

Икономическият растеж в Австралия се е забавил през второто тримесечие до 3,7% на годишна база, спрямо 4,3% за първото тримесечие, заради спада в глобалното търсене за ресурсите на страната и вялото вътрешно търсене.

На тримесечна база растежът през второто тримесечие е 0,6%, предава ВВС. Има опасения, че растежът може допълнително да се забави с намаляващото търсене на природни ресурси.

„Австралийската икономика навлиза в сравнително опасна фаза, като добивният сектор изглежда донякъде отслабен“, коментира Шейн Оливър, главен икономист в AMP Capital Investors. Забавеният растеж в Индия и Китай засегна сектора.

Ситуацията се влошава и заради спада в цената на желязната руда (близо 30% само за последните два месеца), което принуди някои компании да замразят плановете си за разширение, което се отрази на инвестициите в страната.

„Ако желязната руда остане на сегашните нива, съществува реална опасност за икономическия растеж през 2013 г.“, посочва Оливър. 

Икономиката на Австралия бе засегната и от други фактори, сред които силният местен долар, който е поскъпнал с 8% спрямо щатския от юни насам, оскъпявайки износа.

„Втората половина на годината се очертава да бъде много по-трудна, като растежът няма да е този, който имахме досега“, изтъква Стивън Уолтърс, главен икономист в JP Morgan. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още