IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония понижи икономическата си прогноза

Съществуват опасения, че след износа и вътрешното потребление може да изгуби инерция

12:42 | 28.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японските износители изпитват затруднения, което може да наложи&nbsp;нови мерки за стимулиране на икономиката<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Японските износители изпитват затруднения, което може да наложи нови мерки за стимулиране на икономиката. Снимка: Ройтерс

Японското правителство понижи прогнозата си за икономическото развитие на страната за първи път от октомври 2011 г., тъй като забавянето в глобален мащаб оказва влияние върху износа и фабричните поръчки, с което спъва възстановяването, съобщава CNBC

Забавянето в САЩ и Китай наред с европейската дългова криза е причина за негативната прогноза, се посочва в изявление на правителството. Токио предупреждава, че евентуално по нататъшно забавяне в глобален мащаб, както и пазарната волатилност, крие рискове за икономиката на страната.

Оценката илюстрира опасенията на японските политици, че вероятно ще са необходими нови мерки за стимулиране на икономиката, тъй като местните износители изпитват затруднения, а положителната инерция от възстановителните работи след опустошителното земетресение и цунами през март миналата година не е достатъчна, за да им помогне.

„Икономиката нараства умерено на фона на по-силното търсене, вследствие на усилията за възстановяване от земетресението. Напоследък обаче наблюдаваме известна слабост“, се казва в публикувания днес правителствен доклад. В доклада се посочва още, че възстановяването ще бъде ограничено от глобалното забавяне.

Съществуват и опасения, че вътрешно потребление, което съставлява 60% от икономиката на страната, може също да изгуби инерция. Правителството понижи и прогнозата си за потреблението на домакинствата, използвайки във формулировката си сравнително по-сдържан език, отколкото в доклада от предходния месец.

„След силното търсене в началото на годината продажбите на коли отново отслабват. В допълнение неблагоприятните метеорологични условия през юни засегнаха потреблението на облекла, напитки и климатици“, се посочва в доклада.

През второто тримесечие японският растеж се забави до 0,3% на годишна база, след като възстановяването на потреблението загуби инерция поради проблемите в Европа. Анализаторите също понижиха икономическите си прогнози за втората половина на годината.

Правителството понижава и очакванията си за износа и индустриалното производство. През юли Токио вярваше, че износът дава признаци на възстановяване и че фабричното производството нараства умерено. Данните за търговския стокообмен от юли разкриват най-резкия спад на износа от януари. Подобна тенденция се наблюдава и в други експортно ориентирани азиатски икономики.

И все пак японският растеж изглежда по-силен от този на повечето от останалите страни от групата на Г-7. Японското правителство понижи и глобалната си икономическа прогноза, включително за САЩ, Европа, Китай и някои азиатски страни.

По-рано този месец японската централна банка потвърди очакванията си, че световният растеж постепенно ще се възстанови. В същото време обаче банката предупреждава, че съществува висока степен на несигурност около тази прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още