IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Китай не трябва да допуска ново надуване на имотния балон

Пекин е прибързал със стимулиращите мерки за икономиката, предприети през тази година, смята инвеститорът

17:08 | 22.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	За Джим Роджърс няма да е проблем, ако китайската икономика расте само с 2-3% годишно. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

За Джим Роджърс няма да е проблем, ако китайската икономика расте само с 2-3% годишно. Снимка: Архив Ройтерс

Китай е под натиск да намали лихвите, за да подкрепи забавящата се икономика, но според Джим Роджърс допълнителното монетарно разхлабване не би било разумно, пише CNBC.

Инвеститорът милиардер смята, че Пекин трябва да продължи кредитните рестрикции, за да ограничи жилищните цени. 

Мисля, че те грешат понеже все още има инфлационен натиск в Китай, коментира Роджърс решенията за намаление на банковите резерви и понижените лихви по-рано през годината.

По мое мнение цените на имотите не са спаднали достатъчно след спукването на балона, казва финансистът. Пазарът започва да се възстановява.

От ноември насам централната банка на Китай свали три пъти минималните задължителни резерви на банките (всеки път с 0,5 процентни пункта) и снижи на два пъти лихвите.

В същото време има знаци, че мерките са стимулирали купувачите на жилища и те се завръщат на пазара. Цените на новите домове са се повишили в 49 града през юли - най-високият брой от миналия май.

Това може да осуети правителствените мерки за стимулиране на икономиката без да се допуснат спекулативни инвестиции в имоти.

Повечето икономисти са съгласни, че Китай има нужда от още стимулиращи мерки и очакват ново понижение на банковите резерви или директно на лихвите през този месец.

„Това не е начинът, по който трябва да се елиминира имотен балон. Не трябва да се позволява той да започне да се надува след шест месеца на спадане“, посочва Роджърс.

Именитият инвеститор привлече вниманието през 2007 г., след като продаде нюйоркския си дом и се премести в Сингапур, вярвайки че Азия е на прага на икономическа революция от ранга на американската индустриална революция от началото на XX век.

Въпреки забавянето напоследък Роджърс продължава да вярва в дългосрочния растеж на втората по големина икономика в света.

„Не съм продал нито един от активите си в Китай“, споделя той. „Китайските ми акции са за моите деца. Със сигурност има проблеми в страната, но ви уверявам, че ако Китай има проблеми, то останалите държави имат сериозни проблеми.“

„Не знам дали ръстът тази година ще е 7%. Какво лошо има Китай да расте само с 2% или 3%? Ако Китай расте с 2%, всички ще се насочат натам, включително и аз, понеже икономиката в останалия свят се забавя“, изтъква Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още