IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

“Произведеното в Китай“ поскъпва

Европа най-накрая откри нещо, което може да изнася за Китай - забавящ се ръст

16:30 | 10.08.12 г. 4
“Произведеното в Китай“ поскъпва

Европа най-накрая откри нещо, което може да изнася за Китай – забавящ се ръст, коментира MarketWatch. Китайският износ през юли е нараснал с мизерния 1% на годишна база при ръст от 11,3% през юни. Износът за Европейския съюз води забавянето, понижавайки се с 16,2% на годишна база.

Не всички тревоги за китайския износ обаче идват от Брюксел. Джан Бин, икономист в Китайската академия за социални науки, твърди, че и дългосрочното влошаване на конкурентоспособността трябва да бъде обвинено за слабите резултати в износа на страната. Мнението му си заслужава да бъде анализирано.

Ръстът на китайския износ достигна своя връх през 2004 г. при увеличение от 34,5% на годишна база. Оттогава разходите на производителите са нараснали навсякъде. Средното заплащане се е повишило с над 150 %. Цената на земята се е повишила с над 70%.

Нейт Теплин, анализатор за китайската енергетика в Dragonomics, заяви, че цените на електроенергията са нараснали с над 30%.

Увеличавайки грижите на износителите, юанът поскъпна с над 30% спрямо щатския долар.

Бързият ръст на заводските цени е лоша новина. Огромното мнозинство от китайските износители са конкурентни с цената, без помен от технология или марка, която да ги различава.

Подобренията в производителността на труда – която според Световната банка нараства с над 8% годишно – компенсират част от въздействието от нарастващите разходи, но не цялото.

Сред поелите болезнения удар е хонконгската компания Li & Fung, която се разрасна бързо главно заради продажбата на произведени в Китай стоки на Wal-Mart и други западни вериги за продажби на дребно. За първата половина на 2012 г. обаче нейната оперативна печалба е намаляла с 22% на годишна база, след като по-ниският марж на печалба каза тежката си дума.

Ужасните данни за износа през юли заедно със забавения ръст в индустриалното производство и резкият спад при отпуснатите нови кредити правят почти сигурно нови мерки от страна на правителството за стимулиране на ръста.

Поскъпването на юана ще бъде задържано, а Пекин разполага и с пространство за понижаване на лихвените проценти и за повишаване на обществените разходи. Налице е достатъчен политически ресурс в подкрепа на ръста на брутния вътрешен продукт на страната над целта на правителството от 7,5% за настоящата година.

Загърбвайки влошаващият се износ обаче, конкурентоспособността ще се окаже още по-тежко предизвикателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Хуморът в подзаглавието ме накара да се засмея от сърце.Истина е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Werter
преди 11 години
Хехе колега, вече далеч не е така. Почти всичко, което касае индустриалното производство там си е на свободен пазар. Докато преди имаше неизчерпаем източник на евтина работна ръка от селските райони, вече има недостиг. Стандарта се вдига. Апартаменти по 3000щ.д. на кв. м. как ти изглеждат? Ккомпаниите, особено в източните провинции са принудени непрекъснато да увеличават възнагражденията и вече са твърдо над 500 щ.д та и до 800-1000 щ.д. Доста са притиснати техните експортни компании и от поскъпващия юан и само здравото бачкане на работната сила ги спасява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Ами там цените на тези неща не се определят като на запад. Затова и имат толкова ниска себестойност на продуктите. Затова всички строят фабрики там, цените на ресурсите са адски ниски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
unicornblade
преди 11 години
30 % ръст на електроенергията - това за периода от 2004 ли е?Защото тук е ежегоден!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още