IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Надеждите за стимули изкачиха европейските акции близо до 5-месечен връх

Днешните данни от Китай също осигуряват подкрепа за фондовите пазари

11:43 | 09.08.12 г.
Надеждите за стимули изкачиха европейските акции близо до 5-месечен връх

Европейските акции поскъпват, насочвайки се към 5-месечни върхове, а еврото остава стабилно въпреки свидетелствата за отслабваща активност в региона, след като по-слабите макроикономически данни от Китай запазват спекулациите за допълнително монетарно разхлабване от страна на централните банки на големите икономики.

Надеждите са, че чрез тях ще бъде преодолян забавящият се ръст в световен мащаб, съобщи Ройтерс.

Общоевропейският индекс FTSE Eurofirst 300 напредва с 0,3% до 1 099,66 пункта, докато индексът на сините чипове в еврозоната STOXX 50, който за последните 2 седмици нарасна с 12,7%, печели днес още 0,4%.

„Очакванията за повече съгласувани стимули от страна на централните банки са един от факторите за продължаване на лятното рали, но пазарите се съсредоточават и върху очакванията за ръст през следващата година и се надяват на подобрение“, заяви Ахим Мацке, анализатор на европейските фондови индекси в Commerzbank.

Фондовите пазари в Европа регистрираха мощен ръст, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви преди 2 седмици, че централната банка е „готова да направи каквото е нужно, за да запази еврото“, предизвиквайки надежди за смели мерки в помощ на понижаването на разходите на Италия и Испания за заемане на средства от пазарите.

Търсенето на акции, петрол и ценни метали бе подкрепено и от очакванията за монетарно разхлабване от централните банки на най-големите световни икономики заради нарастващите признаци, че проблемите в еврозоната забавят икономическата активност в САЩ и Азия.

Китай остави живи тези надежди, след като съобщи, че потребителската инфлация в страната е достигнала 30-месечно дъно през юли, забавяйки се до 1,8%, а ръстът на промишленото производство през същия месец се е забавил до 9,2%, което е най-ниският показател от над 3 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още