IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard Chartered отхвърля обвиненията за нарушаване на ембаргото срещу Иран

Банката обаче признава за 300 транзакции на обща стойност 14 млн. долара, които нарушават американските санкции

10:26 | 09.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Питър Сендс: &bdquo;Не е имало никакви системни опити да бъдат заобиколени санкциите&ldquo;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Питър Сендс: „Не е имало никакви системни опити да бъдат заобиколени санкциите“. Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на британската банка Standard Chartered Питър Сендс е заявил, че тя „по принцип отхвърля“ обвиненията, че е изпрала до 250 млрд. долара за ирански финансови институции и компании, съобщи ВВС. „Не е имало никакви системни опити да бъдат заобиколени санкциите“, твърди Сендс.

Той обаче се извини за някои сделки, за които призна, че нарушават санкциите, наложени от САЩ.

Изявлението на Сендс дойде, след като бе съобщено, че американското министерство на финансите също разследва банката по отношение на нарушаване на ембаргото срещу Иран.

В писмо до британското министерство на финансите директорът на Службата за контрол върху чуждестранните активи в американското ведомство Адам Сюбин заявява, че службата „разследва банката за възможно нарушения на свързаните с Иран ограничения, както и за по-широкообхватно нарушаване на санкции“, твърдят от AFP, откъдето са видели писмото.

„Вярваме, че няма основания за предприемане на подобни действия“, посочва Сендс.

В понеделник отделът за финансовите услуги в американския щат Ню Йорк обяви, че подразделението на банката в САЩ е укрило незаконно 60 000 транзакции с Иран през последното десетилетие.

„Бяхме изненадани от начина на обявяване и че бе това бе направено, без да ни бъде изпратена каквато и да било информация“, подчерта главният изпълнителен директор на банката.

Тя е обвинена, че е фалшифицирала електронни трансфери в системата за сигурност SWIFT чрез премахване на нежелани данни от съобщението, които показват, че клиентите са били иранци, заменяйки ги с фалшиви получатели.

До момента Standard Chartered признава, че само 300 транзакции са нарушили американските санкции на обща стойност 14 млн. долара. „Това определено е нередно и ние се извиняваме за случилото се“, изтъкна Сендс.

Той отрече и истинността на публикуваното в медиите електронно писмо, което според регулаторния орган на щата Ню Йорк показва „очевидно презрение към банковите регулации в САЩ“, изпратено от изпълнителен директор до служител в нюйоркския филиал на банката и включващо ругателен език спрямо американците.

„Кои сте вие да ни казвате на останалия свят, че няма да правим сделки с иранците“, цитира американският регулаторен орган неназования изпълнителен директор. 

Според Сендс такъв текст липсва в записаните електронни писма или други документи. „Това стана по време на заседание преди няколко години и нито един от участниците не може да си спомни кой точно го е казал“, твърди той. „Не смятаме, че този момент е представен точно“, добави главният изпълнителен директор.

Обвиненията от страна на щатските власти срещу кредитната институция разгневиха някои британски политици, които вече говорят за усещане за „антибритански предубеждения“ във Вашингтон, насочени към отслабването на Лондон като финансов център.

Управителят на Английската централна банка сър Марвин Кинг критикува американския регулатор за липсата на предпазливост, докато разследването все още тече.

„Мисля, че това е съгласувано усилие, организирано директно от американското правителство. Мисля, че Вашингтон се опитва да спечели една търговска битка, за да може част от търговията да се прехвърли от Лондон в Ню Йорк“, заяви на свой ред Джон Ман, член на финансовата комисия в британския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още