IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подаването на електричество в Индия бе изцяло възстановено*

Половината страна бе останала без ток след едновременен колапс на три преносни мрежи

00:19 | 01.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Подаването на електричество в Индия бе изцяло възстановено*

Стотици милиони в Северна и Източна Индия останаха без електричество след мащабен колапс на електропреносната мрежа в понеделник и вторник, съобщава BBC.

Засегнати са били около 600 млн. души в 20 индийски щати. Стотици влакове са спрели, а болниците са работели на генератори.

Повече от половината от страната е претърпяла прекъсване на захранването, след като три преносни мрежи са рухнали, едната от тях за втори пореден ден

Енергийният министър на Индия обвини за кризата щати, които са черпели прекалено много енергия от националната мрежа.

Впоследствие североизточната мрежа е била напълно възстановена, северната – на 75%, а източната е достигнала 40% от капацитета си. Рано в сряда BBC съобщи, че подаването на електричество в Индия е било изцяло възстановено

Председателят на местната електропреносна компания е заявил, че точната причина за колапса на системата остава неясна, но изглежда се дължи на връзката между отделните мрежи.

Прекъсванията на тока в Индия са обичайни поради традиционния недостиг на енергия и остарялата инфраструктура, но колапс на цялата система се случва рядко – последният такъв е бил през 2001 г.

Потребностите на страната от електроенергия се увеличиха през последните години с растежа на икономиката, но без инвестиции в сектора пробивите в енергийната система ще зачестят.

* Актуализирана на 1 август в 8:55.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още