IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America защити публикуваните данни за БВП на Китай

Икономическите данни на никоя страна не са абсолютно акуратни, но тези на Китай са особено ненадеждни, коментира анализатор

21:32 | 24.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Bank of America Corp. защити публикуваните от Китай данни за растежа на страната през второто тримесечие на годината, след като редица анализатори, включително от Barclays Plc и Mizuho Securities Co. предупредиха, че резултатите вероятно са завишени, съобщава Bloomberg.

В писмо до инвеститори по-рано тази седмица Шън Дзиенгуан от Mizuho заяви, че по-сериозното забавяне на индустриалното производство и производството на електроенергия в страната противоречи на публикуваните данни за брутния вътрешен продукт (БВП).

На 19 юли Лу Тин, икономист на Bank of America в Хонконг заяви, че данните за индустриалното производство съответстват на обявения растеж и че данните за производството на електроенергия са вероятно дори занижени.

Дебатът илюстрира факта, че китайското правителство все още не успява да спечели напълно доверието на икономистите и инвеститорите за достоверността на статистическите си данни, които на практика съдържат едва част от информацията публикувана от страни като САЩ и Германия.

„Икономическите данни на никоя страна не са абсолютно акуратни, но тези на Китай са особено ненадеждни“, коментира Дон Тао, директор за Азия на Credit Suisse Group AG.

„Те са обект на политическа намеса, както от страна на местните правителства, така и от Пекин“, допълва той.

Шън посочва, че реалният растеж в Китай за периода е около 7%. Официално обявените данни са за ръст от 7,6% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още