IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси се завърнаха на пътя към растежа

Пазарите са облекчени и може би ще станем свидетели на затваряне на късите позиции, коментира анализатор

13:45 | 19.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Азиатските борси се завърнаха на пътя към растежа

Основните азиатски индекси се върнаха на положителна територия на фона на спекулациите, че Китай ще предприеме действия в подкрепа на ръста и след като започналото строителство на жилища в САЩ скочи до най-високото си ниво от 4 години, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 1,5% до 117,5 пункта, като това е най-големият му еднодневен ръст от 29 юни, а 3 акции в него поскъпнаха спрямо всеки 2, понижили стойността си.

В Япония Nikkei 225 напредна с 0,8% до 8 795,55 пункта, като акциите на производителя на промишлени роботи Yaskawa Electric Corp. прибавиха 8,4% към стойността си до 569 йени, след като компанията повиши прогнозата си за нетна печалба за първото половина на финансовата година, започнала през март, с 67%, а тази за оперативната печалба – с 50%.

Пазарната капитализация на Advantest Corp. нарасна с 6,5% до 1 125 йени за акция, а тази на Hitachi Ltd. се повиши с 2,4% до 465 йени за акция.

Китайският индекс  Shanghai SE Composite спечели 0,7% до 2 184,84 пункта, след като вчера Джан Пън, икономист в Института за фискални изследвания към китайското министерство на финансите, заяви, че страната разполага с „относително голямо“ пространство за увеличаване на фискалните разходи в подкрепа на икономическия ръст, а китайският пазар на суапове даде знак за по-нататъшно понижаване на изискванията за резерви в банките.

В Хонконг Hang Seng нарасна с 1,7% до 19 559,05 пункта, като акциите на производителя на мебели Man Wah Holdings Ltd. повишиха стойността си с 4,9% до 3 хонконгски долара, а тези на Bank of Communications Co. Ltd. поскъпнаха с 3,3% до 5,01 хонконгски долара.

„До момента не видяхме ясни признаци, че китайската икономика е достигнала дъното“, заяви Йоджи Такеда от RBC Global Asset Management в Хонконг. „Американският пазар бе стабилен, а данните за жилищното строителство – малко по-силни от очакваните. Може би това показва относително стабилна обстановка за ръста в САЩ. Пазарите са облекчени и може би ще видим затваряне на къси позиции“, добави той.

Пазарната капитализация на най-голямата китайска компания за добив на петрол и газ от морския шелф Cnooc Ltd. нарасна с 2,9% до 15,80 хонконгски долара за акция, а тази на Tencent Holdings Ltd. се разшири с 3% до 227,60 хонконгски долара за акция.

Тайванският индекс Taiex се повиши с 1,4% до 7 148,57 пункта, а в Южна Корея KOSPI спечели 1,6% до 1 822,96 пункта, като акциите на Samsung Electronics Co. прибавиха 3,6% към стойността си до 1,195 млн. вона, след като съдия разпореди американските им конкуренти от Apple Inc. да публикуват съобщение в британския си уебсайт и в британски вестници, в което да предупреждават, че южнокорейската компания не е копирала дизайна на iPad.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 скочи с 2% до 4 206,69 пункта, затваряйки на най-високото си ниво от 2 месеца, а акциите на най-голямата добивна компания в света BHP Billiton Ltd. повишиха стойността си с 3,1% до 31,10 австралийски долара, след като цената на американския лек суров петрол надхвърли 90 долара за барел за пръв път от май насам.

Пазарната капитализация на производителя на строителни материали James Hardie Industries SE нарасна с 2,2% до 8,38 австралийски долара за акция.

Основните индекси в Индонезия и Сингапур регистрираха ръст от 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още