IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският премиер апелира за фокус върху заетостта

Задачата за поддържане на пълна заетост ще бъде много трудна и ние трябва да положим по-големи усилия, за да я постигнем, посочи Уън Дзябао

13:01 | 18.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайският премиер апелира за фокус върху заетостта

Състоянието на китайският пазар на труда може да започне да се влошава и правителството трябва да увеличи усилията си за създаването на още работни места, заяви премиерът на страната Уън Дзябао, цитиран от China Securities Journal, съобщи Ройтерс.

„В момента и в бъдеще положението със заетостта в Китай ще стане по-сложно и тежко“, посочва Уън. „Задачата за поддържане на пълна заетост ще бъде много трудна и ние трябва да положим по-големи усилия, за да я постигнем“, добавя той.

В сравнение с периода 2008-2009 г., когато само за няколко месеца внезапен срив на износа изпрати вкъщи около 20 млн. мигриращи китайски работници, пазарът на труда през тази година остава относително затегнат, отразявайки отчасти демографските промени в страната.

Но съкращенията може да нараснат, тъй като дребните и средни износители страдат все повече заради намаляващите доставки, бързият ръст на заплащането и по-високите разходи за материали. Мнозина младежи не успяват да си намерят работа още с излизането си от училище.

Запазването на обществената стабилност е решаващо за Китай, тъй като за края на годината е насрочена смяната на властта, което се случва веднъж на десетилетие.

Уън призовава всички нива на управление да поставят като основен свой приоритет при формулирането на икономическите планове създаването на работни места, а повече работни места трябва да бъдат създадени в рамките на процеса за икономическо преструктуриране и урбанизация.

„Трябва да поддържаме стабилен и относително бърз икономически ръст, за да подпомогнем създаването на работни места“, отбелязва той.

Парламентарно заседание във вторник стигна до извода, че китайското икономическо възстановяване не е стабилно и че Пекин трябва да увеличи инвестициите, за да подкрепи забавящия се икономически ръст, но разходите трябва да бъдат коригирани, за да се избегне излишно пилеене на средства.

Икономическият ръст на Китай се забави до 7,6% през второто тримесечие, точно над целта на правителството за годината от 7,5% и най-слаб от първото тримесечие на 2009 г., когато световната финансова криза сви паричните потоци в световната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още