IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай понижава цените на горивата на дребно с 5%

Действията се обосновават с понижаването на цената на петрола на международните пазари, като според анализатори целят увеличаване на потреблението

10:45 | 11.07.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Китай понижава цените на горивата на дребно с 5%

Вторият по големина потребител на горива в света Китай понижи цените на дребно с около 5%, съобщи ВВС. Промяната влиза в сила веднага и е третото понижение само за последните 2 месеца.

Част от анализаторите смятат, че това може да се разглежда като опит за увеличаване на потреблението на гориво. Търсенето на петролни и газови продукти в Китай намаля през април за пръв път от 3 години.

Цената на дребно се понижава с 420 юана (69,50 долара) на тон, а тази на дизеловото гориво – с 400 юана, съобщиха от китайската Комисия за национално развитие и реформи.

Оттам добавиха, че действията са предприети в отговор на понижаването на международната цена на суровия петрол и промените в „обстановката на националната и чуждите икономики, както и на вътрешния пазар на преработени петролни продукти“.

Китай въведе система за ценообразуване при петролните продукти, за да отрази нестабилността в цената на суровия петрол на международните пазари. Системата се задейства, когато цената се промени с над 4% в рамките на 22 работни дни, посочва китайската държавна информационна агенция Синхуа.

Част от анализаторите обаче твърдят, че ако понижаването на цените продължи, то може да свие печалбата на държавните и частните преработвателни компании.

По ниските цени на дребно вероятно ще доведат до допълнително забавяне на инфлацията, която през юни спадна до най-ниското си ниво от над 2 години, достигайки 2,2% на годишна база.

През последните няколко месеца вътрешни и международни фактори се отразиха неблагоприятно на китайската икономика, която показва признаци на забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
А като вземем предвид и това, че тази година китайците щели да се опитат да постигнат ръст на заплатите 13% също става интересно. Защото до сега този процент е бил "само" 12.5 годишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Сега потреблението в Китай като се засили - Лукойл пак ще вдигнат цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
И като вземем предвид официално обявените системи на управление в Китай и БГ, интересното става още повече... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
MarkoM
преди 12 години
Интересно, Китай понижават цените, щото международните цени падали,а Лукойл вдигат цените, щото международните цени растели - ха сега де, кой е правия! :))Ти сигурно китайците нещо не са в час,за разлика от световния гигант производител на бензини на 80% от количествата в света - рафинерията в Бургас:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още