IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената активност в Китай падна до 7-месечно дъно

Индексът PMI на HSBC показва свиване на активността за осми пореден месец

09:39 | 02.07.12 г.
Производствената активност в Китай падна до 7-месечно дъно

Производствената активност в Китай е продължила да се свива и през юни, записвайки най-ниското си ниво за последните седем месеца. В основата на това е спадът на новите поръчки за износ, които са се понижили до най-слабото си равнище от март 2009 година насам.

Това показват данните за PMI индекса в производствения сектор, който се изготвя от британската банка HSBC. Стойността на показателя за юни е 48,2 пункта, което е най-ниското ниво от ноември 2011 година досега.

Юни е осмият пореден месец, в който PMI индексът остава под 50 пункта. Именно тази стойност разделя ръста на активността от свиването на сектора.

Официалният PMI индекс, разработван от китайските власти, също е на седеммесечно дъно. Вчера бе съобщено, че неговата стойност е 50,2 пункта, което според методологията означава, че в сектора е записан ръст.

Двата показателя често се разминават, тъй като в държавния индекс попадат основно големите компанни, които се подкрепят от правителството. Индексът на HSBC пък включва и по-малки частни фирми.

Данните и от двата индекса обаче подклаждат спекулациите, че Пекин отново ще отхлаби монетарната политика в опит да насърчи бизнес активността и вътрешното търсене. Именно чрез вътрешно търсене би могло да се помогне на бизнеса, тъй като поръчките за износ се свиват.

Според мнението на износителите особено слабо е търсенето от Европа и Северна Америка.

И двата индекса подчертават търсенето отвън като основен проблем. В този на HSBC например новите поръчки за износ са на 39-месечно дъно, като индексът, който ги следи, е отстъпил до 45,8 пункта.

Днес на борсата в Китай основният индекс Shanghai Composite се понижава с 0,2 на сто до 2 222 пункта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още