IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Япония с рекорден спад от земетресението насам

През май то се е понижило с 3,1% спрямо април, след като по-слабото търсене в Европа засегна японските автомобилопроизводители

11:46 | 29.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Контейнери на пристанището в Токио.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Контейнери на пристанището в Токио. Снимка: Ройтерс

На фона на леката дефлация през май индустриалното производство в Япония отбеляза рекорден спад от земетресението през март 2011 г. насам, съобщава Bloomberg. В светлината на последните икономически данни намесата на японската централна банка стават все по-вероятна.

През май индустриалното производство в страната се е понижило с 3,1% на месечна база, обяви министерството на търговията в Токио. В същото време потребителските цени с изключение на прясната храна са изгубили 0,1% на годишна база.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха спад от 2,8%. Правителството в Токио обясни данните с по-слабото търсене на японски автомобили в Европа.

По-слабото търсене в Европа засегна японските автомобилопроизводители, илюстрирайки рисковете за азиатския износ, произтичащи от кризата в еврозоната.

На срещата си, приключваща днес в Брюксел, европейските лидери ще се опитат да ограничат разпространението на кризата и да подкрепят икономическия растеж в региона.

През май производството на моторни превозни средства в Япония, включително автомобили, се е понижило с 11,1% - най-сериозният секторен спад в японската икономика.

„Днешният доклад потвърждава, че производството навлиза в уязвим период“, казва Сатоши Осанаи, икономист на Daiwa в Токио. „Забавянето на търсенето в глобален мащаб и особено в Европа и Азия може да се отрази на производството“.

През май безработицата в страната се е понижила до 4,4%. Следващата среща на Японската централна банка ще се проведе на 11 и 12 юли. Според анализатори банката вероятно ще предприеме нови стимули в подкрепа на икономиката.

Японският икономически растеж, който достигна 4,7% през първото тримесечие, ще се забави до 2% през второто тримесечие и 1,6% през третото, прогнозират икономистите, участвали в проучването на Bloomberg.

Опасенията, че търсенето за японския износ ще се понижи допълнително, се задълбочават от поскъпването на йената, която се е повишила с 5,4% от средата на март.

Скъпата йена се отразява на печалбите на японските износители като Honda Motor Co. Днес в Токио един долар се търгуваше за 79,32 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още