IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозите за растежа в Китай паднаха под 8%

Очакваме Китай да навлезе в цикъл на по-бавен икономически растеж, който ще продължи няколко години, коментира анализатор на Credit Suisse

12:04 | 14.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Credit Suisse Group AG и Deutsche Bank AG понижиха прогнозите си за икономическия растеж на Китай през 2012 г. поради по-слабия износ и инвестиции, съобщава Bloomberg.

Credit Suisse понижи очакванията си до 7,7% от 8%, докато Deutsche Bank ревизира прогнозата си до 7,9% от 8,2%.

Според анализаторите на двете банки китайската икономика ще нарасне с най-бавния си темп от 1999 г. За сравнение миналата година икономическият ръст в Китай достигна 9,2%.

Корпоративните печалби падат, дефлацията е все по-осезателна, а страната е изправена пред година на „слаб“ растеж, казва Тао Дун, икономист на Credit Suisse.

За да стимулира производителността и за да върне страната към здравословен растеж, правителството трябва да премахне монополите в банковия сектор и сектора на комуналните услуги, да либерализира сектора на услугите и да дерегулира лихвените проценти и валутния курс, коментира анализаторът.

„Не очакваме нивото на инвестициите да се възстанови в обозримо бъдеще“, казва Тао. „Правителствените стимули може да смекчат някои от рисковете пред растежа, но те едва ли ще генерират достатъчно инерция, за да предотвратят забавянето.“

Ревизираните прогнози и пониженият кредитен рейтинг на Испания от Moody’s Investors Service се отразиха негативно на азиатските борси.

„Очакваме Китай да навлезе в цикъл на по-бавен икономически растеж, който ще продължи няколко години поради по-слабото кредитиране, по-слабия износ и понижаването на цените на пазара на недвижими имоти“, казва Тао.

„Дефлационният натиск може да доведе до рязък спад на номиналния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната, както и на корпоративните печалби, допълва той. „Икономиката бързо губи инерция“, предупреждава анализаторът.

„Като погледнем назад в историята, почти на всеки 10 години Китай провежда по една структурна реформа, която стимулира производителността“, коментира Тао.

Предстоящата през есента смяна на китайското ръководство, извършвана веднъж на всеки 10 години, ще бъде проведена в сянката на скандала около бившия председател на партията в Чунцин - Бо Силай, и има потенциала да забави реформите.

Credit Suisse понижи и прогнозата си за годишната инфлацията в страната до 3,1% от първоначално очакваните 3,7%.

„През следващите 12 месеца правителството в Пекин може да понижи изискванията за резервите на банките 3 пъти, лихвите по заемите - 2 пъти, а тези по депозитите – веднъж“, казва Тао.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още