IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синхуа: Китай няма планове за масивни икономически стимули

Усилията за стабилизиране на растежа няма да повторят политиката отпреди три години, съобщава държавната информационна агенция

16:23 | 29.05.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай няма планове за икономически стимули, подобни на тези от дните на глобалната финансова криза, за да се справи със сегашното икономическо забавяне, съобщава държавната китайска информационна агенция Синхуа, цитирана от Bloomberg.

“Намеренията на китайското правителство са напълно ясни: Пекин няма да предприеме нови мащабни действия в подкрепа на растежа“, посочва агенцията. „Усилията за стабилизиране на растежа няма да повторят политиката отпреди 3 години“.

Миналата седмица премиерът на страната Уън Дзябао призова за по-сериозен фокус върху растежа, с което предизвика спекулации, че правителството ще се опита да стимулира икономиката, чиито темп на ръст вероятно ще се забави за шесто поредно тримесечие.

След публикуването на коментарите на 20-ти май водещият китайски борсов индекс Shanghai Composite се повиши с 1,7%.

За нови икономически стимули се заговори, след като през април китайският износ се оказа по-слаб от очаквания, а индустриалното производство отбеляза най-скромния си ръст от 2009 г. Европейската дългова криза и бюджетните икономии се отразяват негативно на китайския износ.

Материалът на Синхуа не споменава инструментите на централната банка, като евентуалната промяна на лихвените проценти и изискванията за капиталовите резерви в банковия сектор. В миналото подобни мерки често са използвани за стимулиране на икономиката.

Според икономисти на Credit Suisse Group AG и Standard Chartered Plc новите стимули за китайската икономика вероятно ще са по-малки от отпуснатите през 2008 г. 4 трлн. юана (630 млрд. долара).

Credit Suisse Group AG прогнозира, че разходите за правителствени инвестиции вероятно ще са между 1 трлн. и 2 трлн. юана. Standard Chartered също очаква новата програма за стимули да е умалена версия на първоначалната.

Според икономисти участвали в проучване на Bloomberg, през 2012 г. китайската икономика ще нарасне с 8,2%. Това ще е най-бавният темп на растеж от 1999 г.

На 12 май централната банка в Пекин понижи изискванията за капиталова адекватност към подопечните си банки с 50 базисни пункта – трето подобно понижение за последните 6 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 12 години
Да де , ама ако не върнат растежа на Американците ги чака митническа секира . Да не забравяме че колосалните успехи на Китай се държи на факта че Америка и Западна Европа допусна китайските стоки до пазарите си . Ако започнат да се правят на луди тези пазари могат доста лесно да се захлопнат по един или друг начин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Китайците искат другите да си стимулират икономиките и по този начин парите да идват на готово на китайците, но те самите изобщо не мислят да си стимулират икономиката засега, друго е да стане за чужда сметка. Но ако нещата там забуксуват здраво, щат не щат ще запонат да наливат пари и мечтите им за конвертируем юан ще потънат в забрава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още