IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов кръг преговори по иранската ядрена програма ще се проведе в Москва

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън определи двудневните преговори като „интензивни“

22:00 | 24.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Иранската делегация на преговорите в Багдад. Снимка: Ройтерс</em></p>

Иранската делегация на преговорите в Багдад. Снимка: Ройтерс

Нов кръг преговори по иранската ядрена програма ще се проведе в Москва на 18 и 19 юни, съобщава BBC.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че е намерен общ език, въпреки че остават „сериозни различия“.

Шестте световни сили, участващи в преговорите, са направили серия конкретни предложения на Иран, ако ислямската република се съгласи да спре програмата си за обогатяване на уран, който потенциално може да бъде използван за направата на ядрено оръжие.

Техеран настоява, че правото му да обогатява уран и да развива ядрената си индустрия е неприкосновено.

Катрин Аштън определи двудневните преговори като „интензивни“.

"Ще продължим интензивните контакти с иранските си колеги, за да подготвим нова среща в Москва на 18 и 19 юни", каза тя на пресконференция в края на двудневната среща в Багдад между петте постоянни членки на Съвета за сигурност плюс Германия и Иран.

Сред основните опасения остава способността на Иран да обогатява уран до 20%, което означава, че страната е преодоляла техническите пречки за достигане на чистота от 90%, които са необходими за направата на ядрена бомба.

Иран настоява, че не възнамерява да преминава границата от 20% на обогатяване и че материалът му е необходим за изследователски ядрен реактор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още