IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония разшири програмата за изкупуване на активи с още 10 трлн. йени

Анализатори очакват нови стимули през юни, когато централната банка на страната ще преразгледа икономическите си прогнози

10:51 | 27.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Япония разшири програмата за изкупуване на активи с още 10 трлн. йени

Японската централна банка отново разшири програмата си за изкупуване на активи с 10 трлн. йени (124 млрд. долара) заради знаците за забавяне на икономическия растеж през първото тримесечие на годината, съобщи Bloomberg.

Основната лихва се запазва на ниво 0-0,1%, съобщиха от институцията. Увеличава се и максималният матуритет на държавните облигации, изкупени по програмата, от 2 на 3 години.

Ще бъдат намалени обаче с 5% финансовите ресурси по програмата за подпомагане на японските банки с ликвидност заради слабото търсене на кредити.

В средата на февруари Японската централна банка изненада пазарите, като разшири програмата си за изкупуването на държавен дълг с 10 трлн. йени. Решението беше обявено само ден след излизането на статистиката за икономическия растеж през последното тримесечие на миналата година.

Икономиката на Страната на изгряващото слънце се сви с 2,3% през последните 3 месеца на 2011 г., докато анализатори очакваха спадът да е малко над процент.

Група депутати принудиха управителя на японската централна банка Масааки Ширакава да предприеме нови действия за стимулиране на растежа, като предложиха законодателни промени, с които да се гарантират необходимите действия за борба с дефлацията.

От банката обаче съобщиха, че вероятно целта за 1% инфлация ще бъде постигната по-рано от очакваното, което на практика обезсмисля стимулите, коментира главният икономист на Credit Suisse Group за Япония Хиромичи Ширакава. Потребителските цени през март са се повишили с 0,2%, което надвишава прогнозите.

„Ефектът от тези позитивни действия може да бъде напълно изтрит. Изглежда централната банка реши да натисне рязко педала на газта, но рязкото натискане на спирачката ще е трудно“, казва той.

Неговото твърдение се отразява и от реакцията на йената след новината. Първоначално японската валута започна да поевтинява на валутните пазари, а в последствие се възстанови от загубите.

Производители алармират, че нивото на йената спъва производството. Промишленото производство в Япония през март е нараснало по-слабо от очакваното, което потвърждава опасенията за по-силно забавяне на икономическия растеж.

Финансовият министър на Япония Юн Азуми обаче подкрепи действията на централната банка на страната. Според него увеличението на програмата за изкупуване на държавни облигации е приемливо.

Анализатори очакват японската централна банка да обяви нова серия икономически стимули през юни, когато институцията ще преразгледа прогнозите си за икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още