IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПЧИ в Китай са нараснали с 2,8% през първото тримесечие

Търговското министерство на страната е подготвило нови правила за насърчаване на чуждите инвестиции в стратегическите сектори от икономиката

10:20 | 17.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ПЧИ в Китай са нараснали с 2,8% през първото тримесечие

Китай е привлякъл 29,5 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през първото тримесечие на годината, което е с 2,8% повече спрямо аналогичния период на миналата година, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на китайското министерство на търговията.

През март обаче преките чуждестранни инвестиции намаляват за пети пореден месец, сочат още данните. Това е най-голямата серия на спад на чуждите инвестиции в страната от началото на кризата.

Очаква се през тази година страната да привлече рекордни чужди инвестиции, като търговското министерство увеличи и целта си за инвестиционните потоци до средно 120 млрд. долара за всяка от следващите 4 години.

За да подпомогне постигането на тази цел, ведомството е подготвило нови правила за насърчаването на чуждите инвестиции в стратегическите икономически отрасли.

Изключително бурен ръст се наблюдава и в чуждите инвестиции на Китай. През първото тримесечие те са се увеличили с 94,5% до 16,55 млрд. долара на годишна база.

През първите три месеца на годината чуждестранните резерви на Китай са се увеличили със 124 млрд. долара след резкия спад с 20,6 млрд. долара през последното тримесечие на миналата година. Това показва, че в страната се вливат достатъчно капитали, които да подкрепят кредитирането.

„За чуждестранните инвеститори Китай остава привлекателна дестинация в сравнение с други държави“, коментира Джао Хао, икономист в ANZ Bank в Шанхай.

Китайската икономика обаче отбеляза най-бавния от близо три години ръст през първото тримесечие на годината.

Това възроди опасенията на инвеститорите, че забавянето на растежа ще се задълбочи, заради което са необходими допълнителни политически действия.

Анализатори очакваха китайският брутен вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 8,3%, а националната статистика регистрира повишение от 8,1% през първите три месеца на годината, припомня агенцията.

Пекин на два пъти разхлабва монетарната си политика от есента на миналата година, когато започна и програмата за „фино настройване“ на икономиката, за да се предпази страната от забавянето на глобалната икономика.

Кредитният капацитет на финансовата система се увеличи с около 800 млрд. юана, а с поред икономисти предстои да бъдат освободени още 1,2 трлн. юана, тъй като се очаква през настоящата година да бъдат намалени изискванията за задължителните банкови резерви.

През март китайските банки отпуснаха 1,01 трлн. юана нови кредити, което далеч надхвърли очакванията на икономисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още