IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Токийската борса и Daiwa Securities искат да правят нова борса в Бирма

Има голям интерес към страната, като чуждите инвеститори се опитват „да хванат влака“, коментира анализатор

11:30 | 11.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Токийската борса и Daiwa Securities искат да правят нова борса в Бирма

Токийската фондова борса и Daiwa Securities Group са получили предварително одобрение за създаването на нова борса за ценни книжа в Бирма. Според говорител на Daiwa те ще работят заедно с централната банка на страната, за да изградят пазара до 2015 г.

Бирма се опитва да привлече повече чужди инвеститори след десетилетия на строг военен режим, пише BBC. Богатата на природни ресурси държава проведе по-рано през месеца исторически избори, които могат да доведат до по-отворена икономика.

ЕС, САЩ и Канада са сред западните държави, които обмислят да разхлабят санкциите спрямо Бирма след провеждането на политически реформи в страната.

„Има голям интерес към Бирма, чуждите инвеститори се опитват „да хванат влака“, казва Хю Йънг, управляващ директор в Aberdeen Asset Management Asia.

„Мисля, че всички са ужасно ентусиазирани и в страната има голям потенциал, но обикновено на този ранен етап хората често се отдават на инерцията, а пари могат както лесно да се направят, така и лесно да се загубят“, предупреждава той.

Това няма да е първата борса в Бирма. През 1996 г. в най-големия град Янгон (Рангун) бе основана Борсата за ценни книжа на Мианмар, но на нея бяха регистрирани за търговия само две емисии акции.

Финансовата и технологична инфраструктура в Бирма е в зачатъчен стадий, което означава, че инвеститорите ще трябва да търгуват акциите на хартия в сградата на самата борса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още