IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какви ефекти може да се очакват от "мекото приземяване" на Китай

Намаляването на зависимостта на икономиката от капиталовите разходи доведе до намаляване на износа и до спад в сектора на имотите и промишлеността

11:48 | 26.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Китай Уън Дзябао.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Китай Уън Дзябао. Снимка: Ройтерс

Добрата новина е, че китайското правителство ще изработи модел за „меко приземяване“ на икономиката. Лошата - дори и едно такова „меко приземяване“ е болезнено за промишлените сектори, чиито печалби са силно зависими от най-бързо развиващата се икономика в света, пише Bloomberg.

Анализатори от Deutsche Bank AG, Nomura Holdings Inc. и Daiwa Capital Markets повишиха прогнозата си за икономическия растеж на Китай през тази година до 8,6%, отчасти заради очакванията си за разхлабване на финансовата политика на Пекин.

Прогнозата обаче е по-ниска от миналогодишния ръст от 9,2% и не успокоява особено австралийската минна компания BHP Billiton Ltd., чието производство на стомана в Китай се забавя.

Германският производител на автомобили Daimler AG пък съобщава, че дилърите на Mercedes в страната предлагат рекордни отстъпки.

"Китай ще продължи да бележи сравнително силен икономически растеж", коментира Никълъс Ларди от Института за Международна икономика Питърсън във Вашингтон, който е автор на книгата "2012: Поддържането на икономически растеж на Китай след световната финансова криза."

"Въпреки това износът се забавя, а износителите, които бяха яхнали вълната на бума в сектора на имотите през последните четири-пет години, са изправени пред един доста по-труден период", допълва той.

Ограниченията в сектора на имотите и строителството, наложени от премиера Уън Дзябао, и плановете му да намали зависимостта на икономиката от капиталовите разходи, намалиха производството на стомана и цимент и спомогнаха за спада на цените на желязната руда с над 20% спрямо миналогодишните рекордни нива.

В същото време политиците са готови да предприемат всички необходими мерки, за да избегнат рязко забавяне в рамките на година, в която Комунистическата партия трябва да направи плавен преход към новото ръководство, посочва Тим Кондън от ING Financial Markets.

Уън Дзябао продължава да не дава сигнали за предстоящо разхлабване на мерките за охлаждане на имотния сектор, като заявява, че цените на жилищата остават "далеч от разумните нива" и посочва, че облекчаването на ограниченията би могло да предизвика "хаос" на пазара.

В същото време Фред Ху, президент на базираната в Пекин компания за частен капитал Primavera Capital, прогнозира, че правителството ще разхлаби мерките за затягане на имотния сектор още в средата на тази година.

Загрижеността за Китай и на пазара на недвижими имоти вероятно ще отслаби валутите на Австралия и Бразилия, прогнозира Стивън Джен, управляващ партньор в SLJ Макро Partners LLP в Лондон. Джен допълва, че вероятно австралийският долар ще тества паритет с американския, а бразилският реал ще падне срещу зелените пари до нива, невиждани от 2008 г.

В момента курсът на юана към долара е фиксиран на изключително високо ниво, но тази година китайската валута почти не помръдна заради забавянето на износа. Натискът за поскъпване на юана е намалял, след като текущата сметка и търговският излишък на Китай са намалели през последните четири години, посочват от Fung Global Institute в Хонконг. 

Усилията на Уън Дзябао да преориентира модела на китайската икономика все пак ще има положителен ефект върху т. нар. „меки стоки“, сред които са пшеницата и царевицата, докато „твърдите стоки“ са по-неустойчиви от ограничаването на капиталовите разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още