IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Икономическото забавяне в Китай разкрива нови възможности

САЩ могат да спечелят от забавянето, тъй като то може да обуздае ескалиращите енергийни цени, смята инвеститорът

13:53 | 23.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джим Роджърс. <em>Снимка Ройтерс</em></p>

Джим Роджърс. Снимка Ройтерс

Въпреки че опасенията, породени от икономическото забавяне в Китай, се отразиха на фондовите пазари в четвъртък, легендарният инвеститор Джим Роджърс вижда в това нови възможности, съобщава CNBC.

“Очарован съм от това което се случва“, казва той. „Те трябва да направят точно това. Забавянето е добро за Китай, добро за света и ще разкрие нови възможности за всички нас. Надявам се китайските пазари да се сринат, за да мога да купя китайски акции“.

Роджърс посочва, че Китай се е опитвал да забави икономиката си от години, както и да постави балона в сектора на недвижимите имоти под контрол.

Свиването на китайското производство предизвика опасения за твърдо приземяване на страната и цялостно забавяне на глобалната икономика. То обаче може да се окаже позитивно за щатската икономика, коментират анализатори.

САЩ могат да спечелят от забавянето в Китай, тъй като то може да обуздае ескалиращите енергийни цени, както и да разкрие пазарни възможности за щатските производители.

„Не мисля, че някой е очаквал, че китайската икономика ще нараства с 8% на година за вечни времена“, казва Бари Шайн, директор на Drexel Hamilton в Ню Йорк. „Растежът трябва да се забави. Въпреки всичко той все още е невероятно висок“. Шайн не очаква твърдо приземяване за китайската икономика.

„Имаме страна с 2 трлн. долара валутни резерви. Те могат да направят страшно много, за да стимулират всеки слаб сегмент от икономиката, независимо дали става въпрос за недвижимо имущество, банки или държавни индустриални компании“, посочва той.

Вниманието на Джим Роджърс обаче не е насочено единствено към Китай.

„Определено очаквам световната икономика да се забави допълнително през следващата година или две. Това също крие възможности за всички нас“, казва той.

Въпреки че Роджърс има дълги позиции в суровините, той все пак си е оставил спасителен пояс. „Точно сега имам къси позиции в акции на развиващите се пазари и те могат да послужат като потенциален хедж“, казва той.

Един от интересните нови пазари е Мианмар, или както е известна страната исторически - Бирма. „Преди 50 години това беше най-богатата страна в Азия. Сега тя е най-бедната, защото останаха в изолация твърде дълго време. Те обаче отново се отварят към света, точно както Китай преди 33-34 години“, посочва Роджърс. „Намирам това за много вълнуващо“.

Забраната американски граждани да инвестират в Бирма възпира Роджърс да навлезе на този пазар, поне за сега. „Няма какво да направя за момента“, казва той.

Роджърс посочва също, че продава на късо дългосрочни щатски облигации. Той обаче признава, че „не е преценил момента за това достатъчно добре“.

Роджърс продължава да държи дълги позиции в злато и сребро.

Цена от 1 600 долара за унция ще предостави възможност за купуване на злато, коментира инвеститорът. Той споделя, че при 1 500 долара за тройунция ще увеличи позициите си в злато дори още повече.

„Ако цената падне до 1 200 или 1 300 долара се надявам да съм достатъчно умен, за да купя още много злато“, казва той. Той подчертава, че това не е прогноза.

„През следващото десетилетие цената на златото, както и тази на среброто, ще нарасне значително“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още