IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се превръща във важен износител на оръжия

Делът на азиатската страна в международния оръжеен бизнес се покачи до 6%

18:49 | 16.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<br />

Все по-лесен достъп до западните технологии

Китай също така изнася оръжия и за кризисни региони или страни, за които има наложено вето, и се опитва да заобикаля задължителните международни резолюции за ембарго, пише още в доклада. Дали правителството в Пекин винаги знае къде точно се озовават доставките на китайските компании от отбранителния сектор наблюдателите не смеят да твърдят.

Така например в последната фаза на гражданската война в Либия са били открити документи, според които режимът на Кадафи по заобиколен начин се е докопал, или най-малкото е планирал да го направи, до пратки на оръжие от Китай на милиардна стойност. Пекин обаче обяви тогава, че само е бил информиран за заявката за покупка, но в крайна сметка се е съобразил с ембаргото и до сделка не се е стигнало.

Наистина китайските оръжия все още са технологично изостанали, установява още проучването. Но Китай предлага „ниски цени, атрактивни условия за плащане и базисно качество, което задоволява изискванията на клиента“.

 Когато сделките са политически мотивирани, се демонстрира и гъвкавост. От друга страна, Китай напредва бързо и по отношение на технологиите. Чрез по-нататъшното развитие на съветските лицензирани продукти и интеграцията в глобалните вериги за създаване на стойност Пекин печели по-лесен достъп до западните технологии.

Изоставането ще бъде наваксано „в рамките на десет до 20 години, в зависимост от сегмента“, се казва още в доклада на H&Z.

Технологичните постижения се набиват на очи особено при прототипа на китайските изтребители от типа Стелт - J-20, които би трябвало да бъдат невидими за радарите. Китай също така ще пусне през тази година в експлоатация и първия си самолетоносач – реставриран съветски модел.

Санто смята, че Китай може да се докопва до различни технологии и чрез сътрудничеството на европейците с руските им партньори. „Познанията за технология за подводници и изграждането на военни кораби, танкове и хеликоптери се влива по заобиколен начин от Европа към военните предприятия в Китай", казва Санто.

Евентуалната отмяна на наложеното оръжейно ембарго, наложено заради кървавите репресии през 1989 г., ще ускори много трансфера на технологии в Китай, смята още експертът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още