IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония с рекорден дефицит по текущата сметка през януари

Свиването на икономиката през 4-то тримесечие на 2011 г. обаче се оказа доста по-малко от първоначално обявеното

10:11 | 08.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Япония с рекорден дефицит по текущата сметка през януари

Япония отчете рекорден дефицит по текущата си сметка през януари заради поскъпващия внос на енергия, на фона на крехкото възстановяване на местната икономика, предава BBC.

Дефицитът възлиза на 437 млрд. йени (5,4 млрд. долара), са съобщили от японското министерство на финансите.

Повишените разходи за внос на енергия са резултат от земетресението и цунамито, връхлетяли Япония през март миналата година, след които страната затвори 52 от своите 54 ядрени реактори.

Според анализатори негативно влияние върху текущата сметка е оказал и намаленият износ за Китай заради празниците около Лунната нова година там.

Йената спадна до 81,26 долара, след като търговският дефицит поражда съмнения за това колко дълго Япония ще може да поддържа големия си публичен дълг.

„Настоящият дефицит по текущата сметка би трябвало да се трансформира в излишък, тъй като все още имаме такъв в сметката за доходите. Япония би трябвало да е в състояние засега да финансира дълга си, но не можем да сме сигурни какво ще стане след 5-10 години“, коментира Норио Миягава от Mizuho Securities Research and Consulting.

В последното тримесечие на 2011 г. обаче икономиката на страната се е свила много по-малко от първоначално обявеното, показаха ревизирани данни.

Понижението на тримесечна база е било с годишен темп от 0,7% спрямо спад от 2,3 според предварителните данни.

Основният двигател за ревизията са били по-големите от очакваните капиталови разходи, които са нараснали с 4,8% спрямо първоначални данни за ръст от 1,9%.

„Икономиката ще се върне към растеж през първото тримесечие на тази година с нарастването на износа и възстановяването след природните бедствия“, смята Хироши Миязаки от Shinkin Asset Management.

„Има доста рискове, като силната йена и европейската дългова криза, но те постепенно намаляват“, посочва той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още