IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC продава бизнеса си по общо застраховане за 914 млн. долара в брой

Купувачи са френският застраховател AXA Group и австралийската QBE Insurance Group

13:36 | 07.03.12 г. 1
HSBC продава бизнеса си по общо застраховане за 914 млн. долара в брой

AXA ще остане и единствен доставчик на продукти от общото застраховане, продавани от HSBC в Хонконг, континентален Китай, Сингапур, Индия и Индонезия, и на застраховки за недвижими имоти и нещастни случаи, продавани от кредитната институция в Мексико. Това споразумение не важи за клиентите в Хонконг или континентален Китай на подразделенията Hang Seng Bank и китайските селски банки, както и за клиентите на  PT Bank Ekonomi Raharja Tbk в Индонезия.

QBE, която е най-голямата австралийска компания  по премии по застраховките, ще плати 420 млн. долара за бизнеса на най-голямата европейска банка в Аржентина, който е с нетна стойност на активите от 189 млн. долара. За последните 10 години тя е сключила над 75 сделки, разширявайки дейността си в 50 държави.

Споразумението ѝ с HSBC ѝ осигурява правото на изключителен доставчик на продукти от общото застраховане, продавани от най-голямата европейска банка в Аржентина, както и за подразделението на последната Hang Seng Bank за клиентите ѝ м Хонконг и континентален Китай.

През май HSBC обяви плановете си за продажбата на бизнеси извън основната ѝ дейност, който включва и свиване на мрежата ѝ от 475 клона в САЩ, за да се концентрира върху международния бизнес на американските си клиенти, както и за продажбата на банкирането си на дребно в няколко европейски държави, включително в Полша и Русия.

Според плана на Гъливър британската банка трябва да съкрати 11 000 работни места и продаде 19 бизнеса, за да намали годишните разходи с 3,5 млрд. долара. Сключените до момента сделки пък намаляват рисковите ѝ активи с 50 млрд. долара.

Обявената днес сделка подлежи на одобрение от регулаторните органи и плановете са да бъде приключена през втората половина на годината, макар че в частта си за Аржентина това може да стане и по-рано, обявиха от HSBC. Оттам добавят, че брутната стойност на продадените активи към края на 2011 г. е 1,23 млрд. долара.

Чрез сделката AXA се издига до №1 в бранша в Хонконг и Мексико и до №2 в Сингапур, изтъкнаха от компанията.

На свой ред от QBE посочиха, че очакват техният дял от придобиването да повиши печалбите им през първата цялостна финансова година след приключването му.

Източници, близки до сделката, твърдят, че HSBC е била съветвана от HSBC Global Banking and Markets, а за продажбата на активите си в Латинска Америка – от Goldman Sachs. Citigroup пък е била единственият финансов съветник на AXA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още