IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поръчките за износ подкрепиха повишената активност в производството в Китай

Възстановяването на производствения сектор в страната обаче е по-бавно от очакваното

12:27 | 01.03.12 г.
Поръчките за износ подкрепиха повишената активност в производството в Китай

Производството в Китай е нараснало с по-бърз темп през февруари благодарение на повишението при поръчките за износ, съобщи FT.

PMI индексът е отбелязал ръст до 51 пункта през февруари от 50,5 пункта през януари, което е петмесечен максимум. Нивото над 50 пункта показва раздвижване в производствения сектор.

„Индексът показва, че китайската икономика е в добра форма. Стабилизирането на условията в Европа ще позволят на Китай да отбележи приличен, макар и скромен, икономически ръст през 2012 г.“, коментира Бил Адамс, икономист от американската банка PNC.

Износът, който мери поръчките за износ, е отбелязал по-рязко повишение – от 46,9 пункта през януари до 51,1 пункта през февруари. Въпреки това обаче износът все още не може да компенсира отслабеното вътрешно търсене.

Подобрението в производствената активност на Китай беше отдавна очаквано от икономистите. Увеличението на индекса с половин пункт обаче е притеснително и продължава да индикира, че възстановяването на производствения сектор в страната се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още