IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската икономика продължава да се забавя

Растежът през последното тримесечие се е понижил до 6,1% на годишна база, след спад в промишленото производство

11:56 | 29.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Индийската икономика продължава да се забавя

През последното тримесечие на миналата година индийската икономика е нараснала с 6,1% на годишна база – най-ниският темп от почти три години, след като ръстът в промишлеността е спаднал до 0,4% от 2,7% за предходното тримесечие, предава BBC.

Икономическият растеж е засегнат също от серията лихвени повишения, предприети от централната банка на страната, целящи да обуздаят цените.

„Данните за БВП се оказаха малко под очакванията, макар и не съвсем изненадващи“, коментира Радика Рао от Forecast Pte.

„Забавянето на растежа в промишлеността е може би най-впечатляващото, след като цените на едро и резкият скок в разходите за финансиране подтиснаха производството.“

Индийската икономика се забавя от няколко тримесечия, като растежът през третото тримесечие бе 6,9% на годишна база след 7,7% за първото.

Третата по големина азиатска икономика може да не постигне целите си за икономически ръст през настоящата финансова година, имайки предвид спада в ключови сектори като промишления и добивния, смятат анализатори.

По-рано през годината премиерът Манмохан Сингх бе обявил, че правителството ще се стреми към растеж от 7-7,5%.

„Данните са обезпокоителни, като изглежда трудно да се постигне растеж за цялата година дори от 6,9%“, посочва Рупа Реге Нитсуре от Bank of Baroda.

„Индия започна да се натъква на нови икономически препятствия под формата на колебания в цените на петрола, така че трябва да сме подготвени за още по-лоши цифри.“

Според анализатори е необходимо централната банка на страната да предприеме още мерки за стимулиране на растежа.

„Топката е в правителството, което трябва да излезе с политики, които да раздвижат почти замръзналите частни инвестиции и да изработи средносрочен план за стабилизиране на бюджета“, казва Радика Рао.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още