IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще подпомогне ли японският търговски дефицит фондовия пазар в страната?

Централната банка може да предприеме ново изкупуване на активи, което ще отслаби още йената и ще повиши акциите на износителите

12:06 | 21.02.12 г.
Ще подпомогне ли японският търговски дефицит фондовия пазар в страната?

Японският външнотърговски дефицит се извиси до рекордни нива през първия месец на годината, подчертавайки мрачната перспектива за третата по големина икономика в света, пише CNBC.

Стратег за фондовия пазар обаче смята, че слабите макроикономически данни ще принудят японската централна банка да разшири допълнително програмата си за изкупуване на активи, осигурявайки подкрепа за подценените акции в страната.

“Този търговски дефицит е нещо много добро, той осигурява доста извинения и доста причини японската централна банка и министерството на финансите да предложат нови политики и различни идеи за това какво смятат да правят с икономиката“, заяви Глен Ууд, партньор и ръководител на подразделението за продажби в компанията за проучване на фондовия пазар Ji Asia.

В понеделник Япония съобщи за по-висок от очакваното външнотърговски дефицит от 1,475 трлн. йени (18,59 млрд. долара) през януари, което е с над 50% повече от предишния рекорд от 967,9 млрд. йени през януари 2009 г. в разгара на световната финансова криза.

Анализатори обявиха, че това е ясен призив за допълнителни стимули от страна на централната банка, която неочаквано разшири програмата си за изкупуване на активи през миналата седмица с 10 трлн. йени в рамките на усилията си за понижаване на курса на йената и за борба с дефлацията.

Оттогава йената е загубила над 2,5% от стойността си спрямо долара и продължава да кръжи около многомесечни дъна спрямо останалите основни валути.

По-слабата йена „е добра за износителите и за цялостните инвестиции в Япония и аз мисля, че ще видим капиталът да се завръща отново в страната“, посочи Ууд.

Пазарни наблюдатели очакват допълнително изкупуване на активи от страна на централната банка на страната, което ще понижи допълнително курса на йената спрямо долара през следващите седмици, като по този начин ще облагодетелства акциите на японските износители, засегнати силно от скъпата национална валута.

„Ако тази слабост на йената се организира точно, мисля, че голяма част от японския пазар ще реализира съществено възходящо движение“, смята Клей Картър, ръководител на отдела за международни ценни книжа в  Perennial Investment Partners.

През миналата седмица Марк Фабер, редактор на доклада Gloom, Boom & Doom, заяви, че Япония е неговият фаворит на фондовия пазар, тъй  като поевтиняването на йената премина ключови нива спрямо долара. „Мисля, че е налице добра възможност японските акции да изненадат с повишения“, каза тогава Фабер.

„През следващите 3-6 месеца ще попълваме портфолиото си с японски акции, цените им са изключително ниски. Нещата в Япония в момента изглеждат доста добри, особено след като йената поевтинява“, заяви на свой ред Джон Вейл, главен глобален стратег в Nikko Asset Management.

Макар че износителите изглежда ще са основният облагодетелстван от отслабването на японската валута, Ууд твърди, че цикличните акции в сектора на морските превози и стоманодобива също изглеждат привлекателни на фона на подобряващата се перспектива за американската икономика.

„Чувствителните към йената сектори очевидно се раздвижват най-бързо, но освен това попътните ветрове от САЩ са прекрасни за някои от цикличните акции“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още