IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Прогнозите за икономическото развитие на Европа изглеждат песимистични

Фондът планира понижаване на прогнозата си за ръста на световната икономика, заяви първият му заместник-генерален директор Дейвид Липтън

12:44 | 16.01.12 г. 1
МВФ: Прогнозите за икономическото развитие на Европа изглеждат песимистични

Прогнозите за икономическото развитие на европейския регион изглеждат песимистични, а свързаните с това рискове за световната икономика продължават да нарастват, заяви първият заместник-генерален директор на Международния валутен фонд Дейвид Липтън по време на посещението си в Хонконг, цитиран от РИА Новости.

В тази връзка МВФ планира да понижи прогнозата си за ръста на световната икономика за настоящата година, добави Липтън, без да посочва конкретни числа.

По думите му увеличаването на ликвидността ще помогне на банките и правителствата да се справят с кризата, но са необходими по-координирани усилия за бюджетно консолидиране.

„Залозите са високи. Ако не бъдат положени значителни усилия, Европа може да „влезе в свредел“, което ще доведе до падане на доверието, стагниране на икономиката и съкращаване на работни места“, отбеляза заместник-генералният директор на МВФ, визирайки известната фигура от висшия пилотаж.

При това той подчерта, че нестабилността в Европа може да нанесе щети на азиатските икономики, разпространявайки се чрез финансовите инструменти.

„Продажбата на активи от европейските банки ще доведе до промяна на цените на акциите в няколко азиатски държави“, каза Липтън.

Според него паузата в затягането на монетарната политика в азиатските държави е обоснована от прогнозите за инфлацията, които се намират в диапазона на очакванията на съответните централни банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Само време е необходимо и участниците в стопански живот ще осъзнаят, че държавите се управляват при изпълнение на непълноценни указания от експерти на Международния валутен фонд (МВФ), в резултат на които се развиват диспропорции и (при достатъчно време) криза.Слабостта на специалистите от МВФ е, че не се съобразяват с качества на ползваните "Незлатни пари" и все още прилагат стар, от време със "Златни пари" начин на държавно финансово управление, който е НЕПРИГОДЕН за стопанство с "Незлатни парри".Тази налична държавна финансова грешка е особено важната причина за развитие на сегашната световна стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още