IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония планира да затваря 40-годишни ядрени реактори

Законопроектът с новите изисквания за атомните централи ще бъде гласуван в близките месеци

11:02 | 07.01.12 г.
<p>
	Централата &ldquo;Fukushima Dai-ichi&rdquo;. Снимка: Ройтерс&nbsp;</p>

Централата “Fukushima Dai-ichi”. Снимка: Ройтерс 

Атомните реактори в Япония ще бъдат спирани след 40 години работа. Правителството съобщи, че това изискване ще бъде прието скоро с цел подобряване на безопасността с оглед на атомната катастрофа от март 2011 г., предаде CNBC.

Според медиите обаче законът, който ще бъде гласуван в следващите месеци, вероятно ще има “вратички”, за да се продължи работата на някои стари ядрени реактори. Това най-вероятно ще става след допълнителни тестове за безопасност.

Законопроектът е подобен на нормативния акт в САЩ, според който се дават 40-годишни разрешения за работа на атомните реактори с опция за удължаване от 20 години. Удължаване на срока на работата на реакторите досега е приложено за 66 от 104-те американски реактори.

Процесът по удължаването на работата на старите реактори в Щатите обаче е толкова рутинен, че от индустрията вече се готвят за лицензи, които могат да разрешат на атомните централи да работят 80 и дори 100 години.

В момента в Япония не действат законово определени срокове, в които ядрените реактори да работят. Преди катастрофата в централата “Fukushima Dai-ichi” през март миналата година Токио дори планираше да разширява ядрените си мощности.

След това обаче властите в Страната на изгряващото слънце разпоредиха да се направят допълнителни тестове на всички атомни реактори. Заради новите изисквания в момента работят само шест от японските ядрени реактори.

Съществуват обаче опасения, че Япония може да изпита сериозен недостиг на енергия, ако въведе 40-годишното правило, тъй като до 2020 г. ще трябва да спрат работа 18 реактора, а до 2030 г. – още 18.

Опасенията за безопасността на старите атомни реактори в Япония се засилиха, след като през март силното земетресение и последвалите вълни цунами причиниха изтичане на ядрено гориво от централата “Fukushima Dai-ichi” в североизточната част на страната. Други най-малко 40-годишни ядрени реактори работят в централите Туруга и Миама в централна Япония.

Все още не е ясно обаче дали възрастта на реакторите има някаква връзка с ядрената криза. Предполага се, че по-скоро местоположението им, липсата на резервно захранване и някои други неадекватни технически решения са преките причинители на ядрената катастрофа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още