IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мечките диктуваха правилата на борсите в Азия през 2011 година

Последната сесия за годината донесе плах ръст на фона на спадовете от 15-20%, които записаха водещите пазари за последните 12 месеца

14:57 | 30.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Мечките диктуваха правилата на борсите в Азия през 2011 година

Борсовите индекси в Азия записаха ръст в последната сесия за 2011 година. Това обаче бе минимална компенсация за значителните загуби, които пазарите в региона записаха през тази година.

Днес регионалният индекс MSCI Asia Pacific регистрира повишение от 0,4 на сто до 113,25 пункта. За цялата 2011 година обаче загубата на показателя е 18 на сто. Това е и първата година на спад за индекса от 2008 година насам.

Япония

В днешната търговия японският индекс Nikkei 225 записа повишение от 0,7 на сто до 8 455,35 пункта. За годината спадът на индекса е 17,3 на сто, което е доста задоволително представяне на фона на катастрофите, които сполетяха страната.

Както добре помним, през март Япония бе ударена от опустошително цунами, което предизвика ядрена катастрофа. През цялата година пък валутата на страната поскъпваше, което постави износителите в доста неизгодно положение.

Като се прибавят и продължаващата икономическа криза и наводненията в Тайланд, които принудиха редица доставчици на японските компании да спрат работа, перфектната буря за Япония бе налице.

Най-силният пазар

Най-силно през годината в азиатско-тихоокеанския регион се представи водещият индекс на борсата в Индонезия Jakarta Composite. Той е и единственият, който записва ръст от основните индекси на най-големите азиатски пазари.

През 2011 година Jakarta Composite се повиши с 3,2 на сто. Това идва след ръстове от съответно 87 и 46 на сто през 2009 и 2010 година. В неговата основа стоят стабилното икономическо развитие на Индонезия и балансираният бюджет. Между 2001 и 2010 година бюджетният дефицит е бил средно едва около 1% от брутния вътрешен продукт.

В същото време икономиката на страната записва стабилен ръст, като очакванията догодина са той да нарасне с 5 на сто. Поради добрите перспективи съвсем наскоро рейтинговата агенция Fitch вдигна рейтинга на държавния дълг и вече поставя Индонезия сред държавите с инвестиционен рейтинг.

Най-слабият пазар

Най-слабо през отиващата си година се представиха борсите на двата азиатски гиганта – Китай и Индия. Основните индекси в двете страни загубиха по около 25 на сто от стойността си.

За Китай борсовият спад продължава вече втора поредна година – след понижението от 12% през 2010, за 2011 година CSI 300 пада с 25 на сто. Това може да се отдаде на сигналите за забавяне на темпа на ръст на китайската икономическа машина. През 2011 година дойдоха много сигнали, че строителният сектор в страната поставя огромна сянка върху перспективите за растеж и централната власт всячески се опитваше да ограничи кредитирането.

В края на годината обаче ситуацията се обърна и се наложи да се търсят начини за насърчаване на икономиката. Това се случи главно заради дълговата криза, която връхлетя Европа и заради спадналото потребление в развитите страни.

Като цяло може да се заключи, че централната власт в Китай все още дава противоречиви сигнали на инвеститорите и поради тази причина доверието към страната спада.

Подобна е и ситуацията в Индия. Въпреки огромните си перспективи страната продължава бавно да си пробива пътя към статута на съвременна икономика. Иновациите намират приложение по-бавно, а страната остава зависима основно от аутсорсинга на услуги.

Липсата на добри перспективи доведе до спад на основния индекс в страната Sensex 30 с близо 25 на сто през годината. За 2010 година той имаше ръст от 18,25 на сто.

Островите на стабилност

Като най-стабилни през годината се очертаха пазарите в Нова Зеландия и Тайланд. Основните индекси в двете страни се понижиха с по около процент, но ако не бяха опустошителните наводнения, то тайландският пазар вероятно щеше да запише повишение.

Причината за инвеститорското доверие към Нова Зеландия е фактът, че страната успява да записва добри икономически показатели. В основата на това е китайският пазар, който жадно поглъща износните стоки на новозеландските производители и особено суровините.

За 2011 година NZX 500 е спаднал с 1 на сто, с което почти е заличен спадът от 2,7% от 2010 година.

При Тайланд ситуацията изглежда дори още по-перспективна, тъй като в страната е съсредоточено производството на високотехнологични компоненти, насочени основно към големи японски и корейски производители.

Може би поради тази причина през последните три години пазарът е сред фаворитите на инвеститорите в региона – за 2009 и 2010 година записаните повишения на индекса SET са съответно 63,25 и 60,6 на сто.

Зависими от Запада

В азиатско-тихоокеанския регион има и няколко пазара, които са в далеч по-силна зависимост от случващото се в Европа и САЩ, отколкото останалите. Без съмнение това са Хонконг, Сингапур и Австралия, където са съсредоточени основните финансови връзки в региона.

На трите пазара през 2011 година основните индекси записаха понижения в границите 15-20 на сто, като най-силен бе спадът на хонконгския бенчмарк Hang Seng – 19,85 на сто. Това се дължи и на факта, че много от търгуваните в страната компании развиват дейността си в Китай.

На следващите страници може да видите представянето на азиатските борси през последните пет години

 

Последна актуализация: 08:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още