IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст от 4,5% в производството на автомобили в Япония през ноември

Увеличението е на годишна база, като най-сериозно е при товарните автомобили - с 20,2%

15:59 | 27.12.11 г.
Ръст от 4,5% в производството на автомобили в Япония през ноември

Произведените автомобили в Япония през ноември са се увеличили с 4,5% на годишна база до 838 135, се посочва в съобщение на японската Асоциация на търговците на автомобили, цитирано от РИА Новости.

При леките автомобили ръстът е от 2,2% до 704 922 броя, но при товарните има сериозно нарастване с 20,2% до 122 435 броя. Произведени са били и с 4,2% повече автобуси или общо 10 778 броя.

Водещите японски автопроизводители се сблъскаха с рязък спад на производството, износа и вътрешните продажби след разрушителното земетресение от 11 март и последвалите вълни цунами.

Последвалата авария в АЕЦ „Фукушима“, режимът на тока в продължение на няколко месеца след трагедията и постоянните проверки на радиационния фон на доставяната продукция на пазара усложниха процеса на увеличаване на обемите на производството.

Впоследствие обаче автопроизводителите увеличиха производството, за да покрият недостига на продукция на международния пазар вследствие на спиране на заводите в Тайланд, пострадал от катастрофални наводнения през есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още