IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси започнаха с ръст последната седмица от годината

Регионалният индекс записа положителен резултат благодарение на ръста в Япония при спад в Китай, Тайван и Южна Корея

14:32 | 26.12.11 г.
Азиатските борси започнаха с ръст последната седмица от годината

Азиатските борси продължиха положителната тенденция от края на миналата седмица, след като поръчките за стоки за дълготрайна употреба и продажбите на жилища в САЩ регистрираха ръст, увеличавайки доверието в най-голямата икономика в света и перспективите пред азиатските износители, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс  MSCI Asia Pacific се повиши с 0,2% до 113,94 пункта, като 8 от 10-те му подиндекса спечелиха територия.

В Япония Nikkei 225 напредна с 1% до 8 479,34 пункта, след като в петък борсите в страната останаха затворени заради празник, а търгуваните обеми бяха с 51% по-ниски от средната 100-дневна стойност.

Акциите на производителя на промишлени роботи Fanuc Corp. прибавиха 2,9% към стойността си до 11 780 йени, а тези на най-голямата японска компания за търговия със суровини Mitsubishi Corp. поскъпнаха с 1,7% до 1 539 йени, след като цените на металите на борсата в Лондон се повишиха.

„Америка се държи на фона на опасенията, че проблемите на Европа ще повлекат света надолу“, заяви Коичи Куросе, старши икономист в Resona Bank Ltd. в Токио. „Икономиката на САЩ ще има нужда от подкрепата на политики, за да набере инерция. Сделките с ценни книжа ще бъдат ограничени през тази седмица, преди инвеститорите да започнат да търсят тенденцията за следващата година“, добави той.

Акциите на Honda Motor Co. повишиха стойността си с 1,3% до 2 354 йени, но тези на оператора на АЕЦ „Фукушима“ Tokyo Electric Power Co. загубиха 4,1% от стойността си до 213 йени, след като вестник Nikkei съобщи, че на компанията може да се наложи да намери няколкостотин милиарда йени спешна помощ, за да компенсира жертвите на ядрената катастрофа.

Китайският индекс Shanghai SE Composite се понижи с 0,7% до 2 190,11 пункта, като акциите на производителя на локомотиви и мотриси CSR Corp. се сринаха със 7,3% до 4,42 юана, а тези на China Railway Construction Corp. поевтиняха с 1% до 3,99 юана, след като китайската държавна агенция Синхуа съобщи, че министерството на железопътния транспорт ще намали разходите за строителство до 400 млрд. юана (63 млрд. долара) през 2012 г. от 469 млрд. юана през настоящата година.

Борсите в Хонконг, Австралия, Индонезия и Сингапур днес не работиха заради празници.

Тайванският индекс Taiex загуби 0,3% до 7 092,58 пункта.

В Южна Корея KOSPI отстъпи с 0,6% до 1 856,70 пункта, като акциите на Woongjin Energy Co. потънаха със 7% до 4 500 вона, след като трима клиенти на компанията отказаха поръчки за слънчеви панели заради световното икономическо забавяне и пониженото търсене на алтернативни енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още