IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спад на японския износ за втори месец заради силната йена и проблемите в Европа

През ноември износът се е понижил с 4,5% на годишна база, докато вносът е нараснал с 11,4%, разширявайки търговския дефицит на страната

12:06 | 21.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Японският премиер Йошихико Нода. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<div>
	<p>
		&nbsp;</p>
	<div>
		<p>
			&nbsp;</p>
	</div>
</div>

Японският премиер Йошихико Нода. Снимка: Ройтерс

 

 

Японският износ се понижи за втори пореден месец поради отслабващото потребление в Европа и Азия, съобщава BBC

През ноември износът от страната на изгряващото слънце се е понижил с 4,5% на годишна база, разкриват данни на японското финансово министерство. Силата на йената, както и проблемите в Европа са повлияли негативно на външното търсене за японски стоки.

Междувременно японската централна банка взе решение да запази основните си лихвени проценти на рекордно ниските нива от между нула и 0,1%.

Японската икономика се възстанови от рецесията, предизвикана от разрушителното цунами и земетресение през март, но въпреки това през последните месеци инерцията от възстановяването на производството започна да отслабва.

През ноември японският износ се е понижил до 5,2 трлн. йени (66,8 млрд. долара), отбелязвайки спад за втори пореден месец. През същия месец вносът е нараснал с 11,4% до 5,88 трлн. йени, разширявайки търговския дефицит на страната до 684,7 млрд. йени.  

Според анализаторите общата слабост на глобалната икономика също допринася за пониженото търсене на японски стоки.

Друг проблем, породен от глобалната икономическа несигурност е инвеститорският интерес към йената като валута за убежище. Бягството към йената води до оскъпяването й, а оттам и до оскъпяването на японския износ. Проблемът е толкова сериозен, че правителството предприе интервенция на валутните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
не йената е силна... милиардите зелени хартийки които да купили вече струват все по-малко йени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още