IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси обърнаха посоката към ръст

Финансовият съюз сам по себе си не предлага нищо за преодоляване на дълговата криза в Европа, но осигурява кредит на доверие за намеса на ЕЦБ, смята анализатор

13:20 | 07.12.11 г.
Азиатските борси обърнаха посоката към ръст

Тайванският индекс TAIEX спечели 1,1% до 7 033,00 пункта, а акциите на Tripod Technology Corp. поскъпнаха със 7% до 72,3 тайвански долара, след като конкурентите им от Zhen Ding Technology Holding Ltd. обявиха IPO при прекалено висока цена на акциите от 60 нови тайвански долара или около 16 пъти над очакваната печалба за годината.

В Южна Корея KOSPI се повиши с 0,9% до 1 919,42 пункта, като акциите на строителната компания Hyundai Development Co. прибавиха 7,9% към стойността си до 19 800 вона, след като правителството обяви, че ще понижи сумите по прехвърлянето на имоти за собствениците на повече от едно жилище и ще понижи лихвите по кредитите за купувачи на първи дом.

Акциите на производителя на химически продукти LG Chem Ltd. обаче поевтиняха с 5,6% до 328 500 вона, след като Maeil Business Newspaper съобщи, компанията че ще закрие догодина производството на батерии, макар че неин говорител отхвърли твърденията на изданието.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,7% до 4 292,50 пункта, след като стана ясно, че икономиката на страната е нараснала над очакванията през третото тримесечие.

„Мисля, че основната новина ще бъде около движението към финансов съюз и мерките в тази посока“, заяви Шейн Оливър от AMP Capital Investors Ltd. в Сидни, визирайки очакванията от срещата на високо равнище в Брюксел в края на седмицата.

„Наличието на съюз само по себе си не предлага нищо за преодоляване на настоящата криза. Но то осигурява кредит на доверие за намеса на Европейската централна банка и за окончателно довеждане на Европа до състояние, в което инвеститорите могат да се доверят на пазарите на публичен дълг в Европа. Този ефект на доверие се прехвърля и на азиатския фондов пазар“, смята той.

В Индонезия и Сингапур индексите прибавиха между 1,05% и 1,20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още