IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси обърнаха посоката към ръст

Финансовият съюз сам по себе си не предлага нищо за преодоляване на дълговата криза в Европа, но осигурява кредит на доверие за намеса на ЕЦБ, смята анализатор

13:20 | 07.12.11 г.
Азиатските борси обърнаха посоката към ръст

Азиатските борси загърбиха вчерашната сесия на понижения и регистрираха повишения днес заради спекулациите, че европейските лидери на срещата си в Брюксел в края на седмицата ще увеличат усилията си за борба с дълговата криза в еврозоната и ще предотвратят понижаването на кредитните рейтинги на отделните държави-членки, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 1,5% до 118,29 пункта, като и 10-те му подгрупи приключиха сесията на печалба, а над 4 акции в него поскъпнаха спрямо всяка, която понижи стойността си.

В Япония Nikkei 225 напредна с 1,7% до 8 722,17 пункта, като акциите на оператора на най-големия търговски флот в света Mitsui O.S.K. Lines Ltd. скочиха с 11% до 288 йени, след като компанията обяви, че планира организирането на сдружение от притежатели на петролни танкери с още 4 компании, за да бъдат понижени разходите.

Акциите на Meiji Holdings Co. повишиха стойността си с 5,1% до 3 175 йени, след като вчера поевтиняха с 9,7% при съобщение, че в нейни млечни продукти е открит радиоактивен цезий.

„Погледът на инвеститорите се отмести от Гърция“, заяви Наоки Фудживара от Shinkin Asset Management Co., визирайки приетият бюджет от гръцкия парламент. „Въпреки това фактът, че сега е по-лесно да бъдат прокарани редица мерки на фона на всички финансови опасения, може да бъде приет положително“, добави той.

Акциите на третата по продажби компания за морски превоз на стоки Kawasaki Kisen Kaisha Ltd. прибавиха 7,3% към стойността си до 147 йени, а тези на Nissan Motor Co. поскъпнаха с 1,3% до 708 йени.

Китайският индекс Shanghai SE Composite спечели 0,3% до 2 332,73 пункта.

В Хонконг Hang Seng прибави 1,6% до 19 240,60 пункта, като акциите на Cosco Pacific Ltd. повишиха стойността си с 3,5% до 9,41 хонконгски долара, а тези на China Shipping Container Lines Co. скочиха с 11% до 1,70 хонконгски долара, след като председателят на борда на директорите на компанията Ли Шаодъ заяви, че предстоят много възможности за придобиване в сектора през следващата година.

Последна актуализация: 06:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още