IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фабер: Твърдото приземяване на китайската икономика би имало унищожителен ефект

Инвеститорът е по-притеснен от забавянето в Китай, което ще засегне цените на суровините, отколкото от рецесията в Европа

17:05 | 02.12.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
Фабер: Твърдото приземяване на китайската икономика би имало унищожителен ефект

Евентуалното твърдо приземяване на китайската икономика ще има силно негативен ефект върху цените на суровините и крие риск за валутните пазари, казва Марк Фабер, издател на доклада The Gloom, Boom & Doom, допълвайки, че той лично е по-притеснен от забавянето в Китай, отколкото от рецесията в Европа, съобщава CNBC.

Фабер, чийто инвестиционен портфейл е концентриран в Азия, вярва, че забавянето в Китай вече е факт.

„В китайската икономика има много сектори със забавяне и според мен някои от тях вече са в рецесия“, казва Фабер. „Мисля, че растежът ще е доста по-нисък и е възможно да станем свидетели на твърдо приземяване до нулев растеж“.

Фабер, който коректно предсказа борсовия срив през 1987 г., както и започналата през август тази година пазарна корекция, посочва, че китайската икономика зависи до голяма степен от капиталовите разходи, които напоследък са доста волатилни.

Докато рецесията в Европа може да означава забавяне на растежа с 1-2 процентни пункта, според Фабер свиването на китайската икономика може да има доста по-мащабен глобален ефект.

Пазарът на суровини ще понесе основния удар от забавянето на китайската икономика, коментира Фабер. „Дали китайската икономика нараства с 10%, с 5% или има нулев растеж има огромен ефект върху цената на желязната руда, медта, никела и на практика всичко останало“.

Забавянето в Китай „ще има унищожителен ефект върху глобалната икономика чрез загубите за производителите на суровини, независимо дали става въпрос за Бразилия, Австралия, Близкия изток или Африка“, допълва Фабер.

Помолен да коментира позицията на инвеститора Джим Роджърс, че в дългосрочен план суровините са добра инвестиция въпреки забавянето в Китай, Фабер казва: „Ако аз бях в "биче" настроение спрямо суровините и изобщо не бях успял да реагирам на колапса от 2008 г., тогава очевидно, след като съм обвързал репутацията си със суровините, ще продължа да поддържам "бичите" си възгледи“.

Все пак Фабер посочва, че в краткосрочен до средносрочен план златото ще получи известна подкрепа, тъй като централните банки в Европа и САЩ вероятно ще продължат да печатат пари. Той препоръчва на инвеститорите да избягват австралийския долар, канадския долар и активите свързани със суровини.

Фабер продължава да диверсифицира портфейла си, разделен по равно на четири части между злато, недвижими имоти, акции, и пари в брой и облигации. Той допълва, че държи пари в брой, за да придобие активи, в случай че пазарната корекция продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
skitalo
преди 12 години
Наистина е много печен, обаче тук ми се струва че говори за краткосрочен план... Т.е. - рали на долара за сметка на еврото (риск офф - така да се каже) и после отново хеликоптера на турбо (освен ако Рон Пол не спечели).Както и да го помислим, до изборите поне УУбама и компания имат полза от (относително) силен долар за да си запазят местенцата...Джими спомена и за закон за репатриране - не ще да е било случайно...А и кой движи топката постоянно - кредитните агенции, които до една са хамерикански... макар че и швабата с тяхната нерешителност им помагат чат-пат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Даааа... ефекта си го има така или иначе....- Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обяви фалит в резултат на факта, че притежава огромни количества гръцки правителствени облигации, както и ценни книжа на гръцки и ирландски банки- Франция и Германия ще декапитализират ЕЦБ и собствените си банки, като едновременно с това ще прекратят голямата финансова помощ за еврозоната.- На пазарите ще се сринат цените на облигациите Вниманието ще се насочи към британските банки и едва тогава започва истинската катастрофа!!!Единсвеното хубаво е че постепенно инфлацията ще въведе икономическа справедливост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
diado mrass
преди 12 години
Шистовият газ е номер едно! Ние всички имаме нужда точно от него. По-сериозно Вале в енергийната игра можеби никога не сме имали. Дали ще се добива или не няма никакво значение. При доказани залежи енергийната карта на Балканите би изглеждала по съвсем различен начин, а съответно и цената, предложена на България за безспорно стратегическото гориво на бъдещите 50 години. Проблемът е, че известни хора ще направят всичко възможно за да не се проучва. Те искат просто да ни скрият Валето по време на раздаването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Hyperion , ако това работи ..китайската икономика не може да срине цените на енергоносителите , колкото него. А у нас Шеврон , ще добиват шистов газ..по добре да си спестят милионите които ще пропилеят за целта , на никой няма да му трябва шистовия им газ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
абитуриент
преди 12 години
да не изгориш с парите.......?????!!!!!!!......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
kofe85
преди 12 години
danny : повече от 2/3 съм обърнал в злато и сребро с другите ще се вклиучим в шоутооо :)))за да е интересно :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Сладур :) вземи си обърни 2/3 от ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ в нещо ценно че шоуто НЯМА да свърши само с Еврото. След кратък антракт може и твойте президенти да ОЖИВЕЯТ ха ха ха....Успех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
kofe85
преди 12 години
danny666 аз мисля да съм в шоуто :)) с 30 40 К $ пък ще видим кво ще стане , иначе си прав !! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Истината е че никой не знае какво ще стане !Я виж това: " Много скоро златото ще се обезцени до 1500 долара и ако не успее да се задържи на тези нива може да падне до 1100 1200 долара , посочва инвеститорът."Това са думи на Фебер от края на септември .Едно е ясно ЩЕ ИМА ЦИРКОВЕ С БИБЛЕЙСКИ ПРОПОРЦИИ ! Изпукайте пуканките и се настанете на балкона на първи ред. Шоуто започва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
ънкъл ФАБЕР няма грешка......!!!!????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още