IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси дружно поеха надолу

Регионалният индекс удари 45-дневно дъно, след като борсите в Япония останаха затворени заради празници

14:18 | 23.11.11 г. 1
Азиатските борси дружно поеха надолу

Азиатските борси се събраха на червената територия след вчерашната сесия на разнопосочни настроения, а регионалният индекс затвори на най-ниското си ниво за последния месец и половина, след като долната камара на австралийския парламент одобри данък върху печалбите в добивната индустрия и след съобщения, че икономиката на САЩ е нараснала с по-бавно темпо от предварително обявеното, а китайското производство се е свило, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific без акциите на японските компании се понижи с 2,6% до 378,62 пункта, достигайки най-ниското си ниво от 6 октомври насам, като борсите в страната на изгряващото слънце останаха затворени заради празник.

В Китай Shanghai SE Composite загуби 0,7% до 2 395,06 пункта, заличавайки печалба от 0,3% в рамките на сесията, а тайванският индекс TAIEX потъна с 2,8% до 6 806,43 пункта.

В Хонконг Hang Seng отстъпи с 2,1% до 17 864,40 пункта, като акциите на  Industrial & Commercial Bank of China понижиха стойността си с 2,8% до 4,19 хонконгски долара, а тези на China Construction Bank Corp. поевтиняха с 1,7% до 5,20 хонконгски долара, след като  HSBC Holdings Plc и Markit Economics обявиха, че по данни на тяхно изследване китайският производствен индекс се е понижил до 48 пункта през ноември от 51 пункта през предходния месец.

Акциите на Huabao International Holdings Ltd. потънаха с 10% до 4,19 хонконгски долара, след като доставчикът на подправки и аромати заяви, че проблемите с безопасността на храните и продължаващото консолидиране на тютюневия бранш в Китай ще се отразят неблагоприятно върху приходите му.

Южнокорейският индекс KOSPI се понижи с 2,4% до 1 783,10 пункта, като акциите на най-големия местен износител на потребителска електроника Samsung Electronics Co. загубиха 2,9% от стойността си до 935 000 вона.

В Австралия  S&P/ASX 200 отстъпи с 2% до 4 051,00 пункта, като акциите на най-голямата добивна компания в света BHP Billiton Ltd. поевтиняха с 3,15 до 34,51 австралийски долара, а тези на най-големия ѝ местен конкурент  Rio Tinto Group понижиха стойността си с 3,4% до 62,30 австралийски долара.

Акциите на доставчика на строителни материали James Hardie Industries SE загубиха 1,9% от стойността си до 6,38 австралийски долара, а тези на втората по големина стоманодобивна компания в страната OneSteel Ltd. потънаха със 7,2% до 77 австралийски цента.

В Индонезия и Сингапур индексите загубиха между 1,3% и 1,5%.

„Американските компании са доста предпазливи, като се има предвид положението в Европа“, заяви Нгy Су Нам, директор за инвестициите в Nikko Asset Management Asia Ltd. В Сингапур. „Някои държави в Европа вероятно ще навлязат в рецесия. Европа вече не може да стои на краката си. Данните от Китай предполагат, че дребните и средни производители вече усещат ефектите от липсата на ликвидност“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Еврото се срива автоматично с краха на фондовите борси! Край на ЕС, на еврозоната и еврото! Как ви звучи, индекса Dow Jonson, на ниво 5000 до края на годината? Тригодишно разминаване в 5 вълни, на всички индикатори спрямо индекса, само едно означава: Фалит! Който ще се случи до 3 месеца. Бъдете готови за най-лошото! И къде ще са тогава хората от ЕС.....на улиците естествено, във всеки европейски град и държава, ще има международен хаос и хаоса ще дойде от Америка! А Русия ще започне да продава газ, петрол и суровини за злато, защото еврото, както и долара ще стават само за тоалетна хартия!!! Изводите си ги направете сами!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още