IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Азия е в състояние да се справи с негативния ефект от кризата в Европа

Въпреки че Китай е изправен пред сериозен риск от корекция на пазара на недвижими имоти, темпът на растеж в страната през следващата година ще е 8,4%, посочват от банката

12:09 | 22.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
СБ: Азия е в състояние да се справи с негативния ефект от кризата в Европа

Световната банка (СБ) обяви, че през 2012 г. китайската икономика ще се приземи меко с растеж от 8,4%, съобщава Bloomberg.

Както повечето азиатски страни Китай разполага с фискални резерви да се защити от негативния ефект от европейската дългова криза, се казва още в редовния 6-месечен доклад на банката.

През 2012 г., икономиките на развиващите се страни от Източна Азия без Япония, Хонконг, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Индия ще се забавят умерено до 7,8% от 8,2% през 2011 г., прогнозира базираната във Вашингтон институция.

Въпреки че Китай е изправен пред сериозен риск от корекция на пазара на недвижими имоти, темпът на растеж на страната през следващата година ще е 8,4%. За 2011 г. прогнозата на банката е за ръст от 9,1%. 

През следващите години темпът на нарастване на китайската икономика се очаква да се задържи на нива от 8-8,5%, се казва още в доклада на СБ.

Докладът посочва, че Азия, която измъкна глобалната икономика от рецесията през 2008-2009 г., е в състояние да понесе свиване на пазарите за износ, както и пресъхването на кредитните потоци от страна на европейските банки.

Според Световната банка страни с високи нива на инвестиции като Китай трябва да се фокусират върху създаването на стимули за вътрешно потребление.

„Регионът определено е засегнат от европейската криза, а глобалният икономически климат е по-неблагоприятен“, казва Бърт Хофман, главен икономист на СБ за Източна Азия и Тихоокеанския регион. „В същото време вносът в Китай нараства и страната се превръща в пазар за потребителски стоки на останалите развиващи се страни от региона“.

„Рискът за твърдо приземяване в Китай е много малък, вярваме че приземяването ще е меко“, казва Хофман.

Спукване на балона на пазара на недвижимите имоти в Китай би имало „значителен ефект върху вътрешното търсене и доверието на потребителите“, посочват от СБ. Дори при подобен сценарий обаче правителството „разполага с огромни фискални възможности за нормализиране на валутната политика, още повече сега, когато инфлационното напрежение изглежда намалява“.

Според Световната банка инфлацията в Китай през 2012 г. ще се забави до 4,1% от 5,3% през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още