IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси затвърждават ръста от петък

Надеждите за новите правителства в Гърция и Италия и развитието на китайската икономика определят настроенията на инвеститорите

13:51 | 14.11.11 г.
Азиатските борси затвърждават ръста от петък

Азиатските индекси продължават да печелят територия след началото на положителната тенденция в петък на фона на оптимизма, че новите правителства в Гърция и Италия ще помогнат за удържането на европейската дългова криза и след като двама влиятелни китайски икономисти заявиха, че икономиката реагира според очакванията на политиките за ограничаване на кредитирането, забавяне на инфлацията и укротяване на цените на жилищата, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 1,2% до 118,81 пункта днес, като около 4 акции в него поскъпнаха спрямо всяка, която понижи стойността си, а и 10-те подгрупи на индекса регистрираха напредък.

В Япония Nikkei 225 спечели 1,05% до 8 603,70 пункта, след като стана ясно, че страната е излязла от рецесията, като ръстът за второто тримесечие на японската финансова година е достигнал 6% на приравнена към годишна основа база, което е най-добър резултат за последните 2 години и половина.

Акциите на Nissan Motor Co. повишиха стойността си с 2% до 719 йени, а тези на производителя на промишлени роботи Fanuc Corp. поскъпнаха с 3,6% до 12 810 йени.

„Италианското правителство се оформя, заглушавайки опасенията на инвеститорите, че страната ще фалира“, заяви Наоки Фудживара от Shinkin Asset Management Co. в Токио, след като стана ясно, че бившият европейски комисар по конкурентоспособността Марио Монти е предложен като нов премиер на Италия.

„Хората се притесняваха, че финансовите реформи няма да могат да се реализират без необходимата правителствена подкрепа. Но остава неясна перспективата дали европейските държави могат наистина да намалят дълговите нива“, добави той.

Акциите на производителя на строителна техника Komatsu Ltd. прибавиха 3,8% към стойността си до 1 978 йени.

Последна актуализация: 23:02 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още