IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Амбициите на Сингапур за финансов център на Азия стават все по-подплатени

Малката държава привлича фирми от Хонконг на фона на разширените спредове на доларовите облигации в Европа

14:44 | 07.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Амбициите на Сингапур за финансов център на Азия стават все по-подплатени

Компании от Хонконг емитират рекордно количество облигации в сингапурски долари на фона на дълговата криза в Европа, която увеличава сравнителната доходност на ценни книжа, деноминирани в американската валута, пише Bloomberg. Така градът става все по привлекателен и конкурентен финансов център.

Продажбите на облигации в сингапурски долари, емитирани от компании в Хонконг, са нараснали до 2 млрд. долара през тази година в сравнение със 671 млн. долара за цялата 2010 г, сочат данни, съставени от Bloomberg.

На строителните компании, включително Henderson Land Development Co., се падат поне 96% от тях. В същото време облигациите в щатски долари, предлагани от хонконгски фирми, са намалели до 1,8 млрд. долара от 7 млрд. долара през 2010 г.

Хонконгските кредитополучатели се насочват към Сингапур, тъй като задълбочаващата се дългова криза в Европа повишава сравнителната доходност на азиатските дългове, деноминирани в щатски долари.

Валутният пазар в Сингапур, който е най-голям по обем на търговията в Азия, още повече засилва привлекателността на града, като позволява ефективно конвертиране в други регионални деноминации.

"Много фирми смятат, че поради нестабилността и несигурността в Европа спредовете са по-високи от обичайното", обяснява Клифърт Лий, ръководител на отдела за фиксирани доходи в DBS Bank в Сингапур. "Поради това пазарът на облигации в долари в момента е много-по трудно достъпен, отколкото беше преди".

Извън Япония, азиатските продажби на облигации в щатски долари са намалели с 3,8 млрд. долара през октомври спрямо 12,5 млрд. долара за същия период на миналата година. Доларовите облигации в Азия са носели доходност от 5,8% през октомври - най-високата от ноември 2008 г. насам, след като загубиха 6,3% през септември, сочат индексите на JP Morgan Chase & Co.

Допълнителната доходност, която инвеститорите искат, за да притежават доларови облигации на хонконгски строителни фирми, вместо държавен дълг, е нараснала със 144 базисни пункта до 331 пункта от 3 януари насам спрямо увеличението със 70 пункта до 261 за ценни книжа на фирми за недвижими имоти в глобален мащаб, според индекса за недвижими имоти на Bank of America Merrill Lynch.

Хонконг и Сингапур водят битка за титлата ключов финансов център на Азия.

По-рано тази година сингапурската икономика бе на път да изпревари тази на Хонконг, според прогнози на МВФ от април, благодарение на сингапурския долар и двете казина на острова. Икономиката на Хонконг страда от това, че е вързана за щатския долар.

Тази година Сингапур изпревари и Токио като най-силния пазар за валутна търговия в Азия, благодарение на ръста на нововъзникващите пазари в региона, който накара търговците на чуждестранни валути да преместят голяма част от ръководните си служители в града-държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още