IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси започнаха седмицата с понижения

Новините от Европа натежават върху акциите колкото и лошите отчети, смята анализатор

13:20 | 07.11.11 г. 1
Азиатските борси започнаха седмицата с понижения

Китайският индекс Shanghai SE Composite се понижи с 0,7% до 2 509,80 пункт, докато в Тайван TAIEX единствен регистрира ръст от 0,2% до 7 621,72 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng загуби 0,8% до 19 677,90 пункта, като акциите на най-голямата европейска банка по пазарна капитализация HSBC Holdings Plc понижиха стойността си с 1% до 66,90 хонконгски долара, а тези на втората британска банка по пазарна капитализация Standard Chartered Plc поевтиняха с 1,9% до 174,30 хонконгски долара.

Акциите на най-голямата китайска компания за проучване на петролни залежи в морския шелф Cnooc Ltd. загубиха 2,2% от стойността си до 14,92 хонконгски долара, след като сделката за закупуване на дела на British Petroleum Plc в аржентинската компания за добив на петрол Pan American Energy LLC на стойност 7,1 млрд. долара пропадна 10 дни след нареждането на президента на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер компаниите да върнат изнесените печалби в страната.

В Южна Корея KOSPI отстъпи с 0,5% до 1 919,10 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 се понижи с 0,2% до 4 273,40 пункта, като акциите на инвестиционната банка Macquarie Group Ltd. загубиха 1,3% от стойността си до 23,04 австралийски долара, но тези на Computershare Ltd. поскъпнаха с максималните за последните 7 години 16% до 8,44 австралийски долара, след като бе получено окончателно одобрение от американските антитръстови органи за закупуването на компанията от подразделението на Bank of New York Mellon за акционерни услуги.

Борсите в Сингапур днес почиваха заради празничен ден, а в Индонезия Jakarta Composite се понижи с минималните 0,1% до 3 778,24 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Засега употребата на долара като международно платежно средство дава на Америка голямо икономическо предимство. САЩ могат просто да печатат долари, за да изпълнят международните си задължения, докато другите държави трябва да обърнат в долари националните си валути, което означава да понесат значителни допълнителни загуби. С това е свързана и втората причина за кризата, т.е. колосалното количество с нищо необезпечени в реалността долари на САЩ, които даже изпълняват ролята на универсална световна валута. Заради това парите загубиха своето основно качество - да са средство за натрупване на капитал, тъй като нямат никаква реална стойност. Натрупаните купища пари в един момент могат да се обезценят, тъй като не са обезпечени с нищо. Ако досега говорехме за втора вълна на кризата, сега все по-често се предвижда, че САЩ се връщат в депресията - а след това следват бунт и революция. Оттам е и въпросът "дали САЩ ще доживеят до 2012 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още