IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси започнаха седмицата с понижения

Новините от Европа натежават върху акциите колкото и лошите отчети, смята анализатор

13:20 | 07.11.11 г. 1
Азиатските борси започнаха седмицата с понижения

Азиатските борси не успяха да задържат ръста от последния ден на миналата седмица, след като гръцкият премиер Георгиос Папандреу се съгласи да се оттегли, а италианският му колега Силвио Берлускони се бори за запазване на мнозинството на управляващата коалиция преди решителен парламентарен вот утре, съобщи Bloomberg.

Регионалният индекс  MSCI Asia Pacific загуби 0,5% до 119,66 пункта, като около 3 акции в него поевтиняха спрямо всеки 2, които повишиха стойността си.

В Япония Nikkei 225 отстъпи с 0,4% до 8 767,09 пункта, като акциите на производителя на лекарства Takeda Pharmaceutical Co. понижиха стойността си с 2,3% до 3 425 йени, след като компанията понижи прогнозата си за нетната печалба за годината с 32% до 170 млрд. йени (2,18 млрд. долара) заради разходите, свързани с придобиването на швейцарския ѝ конкурент Nycomed през септември, а тези на производителя на кабели Furukawa Electric Co. потънаха с 12% до 192 йени, след като компания прогнозира нетна загуба за годината на стойност 5 млрд. йени.

„В Италия срещу премиера Силвио Берлускони се надига опозиция, което подхранва опасението, че страната няма да може да осъществи сериозен напредък по отношоние на подобряването на финансите си“, заяви Соичиро Монджи, старши стратег в Daiwa SB Investments Ltd. „Новините от Италия и положението в Европа натежават върху акциите колкото и лошите отчетии“, добави той.

Акциите на Osaka Securities Exchange Co. обаче прибавиха 7,3% към стойността си до 391 500 йени, след като вестник Nikkei съобщи, че Tokyo Stock Exchange Group Inc. е в последна фаза на преговори за закупуването на борсовия оператор през следващата година, обединявайки по този начин двете най-големи японски борси, макар че съобщението впоследствие бе отречено и от двете компании.

Последна актуализация: 15:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Засега употребата на долара като международно платежно средство дава на Америка голямо икономическо предимство. САЩ могат просто да печатат долари, за да изпълнят международните си задължения, докато другите държави трябва да обърнат в долари националните си валути, което означава да понесат значителни допълнителни загуби. С това е свързана и втората причина за кризата, т.е. колосалното количество с нищо необезпечени в реалността долари на САЩ, които даже изпълняват ролята на универсална световна валута. Заради това парите загубиха своето основно качество - да са средство за натрупване на капитал, тъй като нямат никаква реална стойност. Натрупаните купища пари в един момент могат да се обезценят, тъй като не са обезпечени с нищо. Ако досега говорехме за втора вълна на кризата, сега все по-често се предвижда, че САЩ се връщат в депресията - а след това следват бунт и революция. Оттам е и въпросът "дали САЩ ще доживеят до 2012 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още